Ko je (bio) Dragan Dabić

Beograd -- Čovek pod imenom Dragan Dabić živi u Rumi i poseduje ličnu kartu sa podacima identičnim Karadžićevoj ličnoj karti, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

"Utvrdili smo da su svi podaci u ličnoj karti građanina Dragana Dabića, počev od matičnog i serijskog broja do datuma izdavanja, identični kao u ličnoj karti koju je koristio Karadžić. Te se dve lične karte razlikuju samo u fotografiji", izjavio je agenciji Beta predsednik Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Isprava je izdata 20. aprila 1999. u Rumi, a pravi Dragan Dabić rođen je u Han Pijesku. "Veštačenjem lične karte i obrazaca na osnovu kojih je izdata ustanovićemo da li je u pitanju falsifikat ili je u policiji u Rumi izdat falsifikat", kazao je Ljajić.

U Rumi postoji Dragan Dabić, on je penzioner i kaže da nema nikakve sličnosti sa Karadžićem. Dabić je rođen 1942. godine, oženjen je, ima ćerku i sina i četvoro unučadi. "To mi je jedina sličnost sa Karadžićem", kazao je on.

Dabić je potvrdio da ga opsedaju novinarske ekipe otkako se saznalo da on postoji i da se Karadžić služio istim imenom, ali je rekao da mu to uopšte ne prija.

Dabić je rođen 1942. godine, oženjen je, ima ćerku i sina i četvoro unučadi. B92 saznaje u MUP-u da je izvesni Dragan Dabić živ i da je Radovan Karadžić imao falsifikovana dokumeta.

Kako je došao do lične karte Dragana Dabića, za sada još nije poznato. Prema informacijama B92, lična karta Radovana Karadžića na ime Dragana Dabića izdata je u Rumi.

U toku dana niko iz MUP-a nije želeo da komentariše te navode, ali su za B92 rekli da je taj slučaj preuzelo Tužilaštvo za ratne zločine.

Ipak, načelnik policijske uprave Sremska Mitrovica Zoran Smajić, u čijoj nadležnosti je i policijska ispostava u Rumi, izjavio je da ta uprava nema nikakve veze sa izdavanjem lične karte kojom se koristio haški optuženik Radovan Karadžić.

Prethodnih godina Karadžić se predstavljao kao doktor Dragan Dabić i prilikom hapšenja je posedovao dokumenta na to ime.

Radovan Karadžić je bio lider bosanskih Srba, a optužen je za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u ratu u Bosni i Hercegovini. Snage Karadžića i Mladića držale su Sarajevo pod opsadom 43 meseca. Oko 12.000 ljudi ubijeno je ili je drugačije nastradalo za to vreme.

Ko bi sve mogao biti Dabić

Tri dana posle hapšenja Radovana Karadžića, domaći i strani mediji spekulišu o njegovom kretanju tokom 13 godina skrivanja i načinu kako mu je to uspevalo, odnosno o identitetu koji je preuzeo, jer su informacije o tome bile kontradiktorne.

U međuvremenu, u MUP-a RS rekli su da su u staroj bazi podataka naišli na ime Dragana Dabića iz Banjaluke, te da ne isključuju mogućnost da je Karadžić koristio njegov identitet.

Javnost Bosne i Hercegovine potresla je prvobitna vest da se Radovan Karadžić krio pod imenom koji je nosio i čovek za čiju je smrt komandno odgovoran iako nije bilo potvrđeno da je preuzeo baš njegov identitet.

Brat ubijenog Dragana Dabića, Mladen Dabić, u intervju za Televiziju Bosne i Hercegovine rekao je da je zapanjen saznanjima o lažnom identitetu Radovana Karadžića.

“Zapanjujuće! Zaista strašno. Poginuo je ’93. godine odlazeći po humanitarnu pomoć. Trg heroja – tu je pretrčavao i snajper je došao iz pozicije Vraca i tu je i poginuo“, kaže Dabić.

U MUP-u Srbije Tanjugu su rekli da nisu tačne spekulacije da je Karadžić koristio identitet izvesnog Dabića iz Sarajeva, ubijenog 1993. godine.

Kretanja Dabića

Jedna od lokacija na kojima je boravio Radovan Karadžić je stan u jednoj zemunskoj ulici. Haški optuženik je tu, kako se tvrdi, posećivao prijateljicu Milevu Cicak tokom poslednjih godina skrivanja.

Danas ta zgrada deluje gotovo napušteno jer su roletne na svim prozorima zatvorene. Stanari zgrade koji su primetili novinraske ekipe spustili su roletne na svojim prozorima, dajući tako do znanja novinarima da nisu dobrodošli.

A taj haški begunac letovao je 2006. godine na ostrvu Čiovu kod Splita, pod imenom Dragan Dabić, piše Slobodna Dalmacija.

Porodica koja mu je iznajmila apartman želela je da ostane anonimna, ali su potvrdili da su u liku muškarca sa sedom kosom i bradom i naočalama s velikom dioptrijom prepoznali svog bivšeg gosta.

Proverom u knjigu gostiju iz 2006. pronašli su ime Dragana Dabića, a prerušeni Karadžić je na Čiovu boravio desetak dana i u apartmanu je bio sam.

Ponašao se poput ostalih turista, izlazio je, šetao se i kupao na plaži u blizini apartmana, navode izvori lista, i prisećaju se i događaja za vreme Karadžićevog obilaska crkve Uzvišenja Svetog Križa.

"Crkva je nova i zaista prelepa, što ni njemu nije promaklo. Domaćinima je stoga u neformalnom razgovoru rekao: Lep vam je hram, nakon čega se odmah, uz izvinjenje, ispravio kazavši kako im je 'dobra crkva', priseća se izvor Slobodne Dalmacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 52 idi na stranu