Karadžić radio kao lekar

Radovan Karadžić je živeo u Beogradu sa lažnim identitetom Dragana ili Davida Dabića i bavio se alternativnom medicinom.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

14:39

Default images

Na zajedničkoj konferenciji koordinatora Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom Rasima Ljajića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića rečeno je da je Karadžić radio u jednoj beogradskoj privatnoj ordinaciji. Karadžić je uhapšen sinoć u Beogradu prilikom premeštanja sa jedne na drugu lokaciju. Advokat tvrdi da je Karadžić uhapšen u petak.

Vukčević i Ljajić rekli su da je akcija počela juče popodne, a da su pripreme trajale duže. Oni su potvrdili da se Karadžić uglavnom branio ćutanjem, da mu je uručena optužnica Tribunala i da je istražni sudija utvrdio da su ispunjeni svi uslovi za njegov transfer u Hag.

On ima tri dana za žalbu na odluku o transferu u Hagu, o čemu odlučuje vanraspravno veće.

Ljajić je rekao da je praćena grupa osoba za koje se pretpostavljalo da su bili u mreži Karadžića i da je on tako lociran. On je koristio lažna dokumenta na ime Dragana Dabića, a sam Karadžić nije državljanin Srbije.

Radovan Karadžić, za koga kažu da je bio vešt u skrivanju, imao je poslednje prebivalište na Novom Beogradu i ne samo da je koristio lažno ime, već je uspeo da pronađe i zaposlenje.

On se bavio alternativnom medicinom, tako je zarađivao, i radio je u privatnoj lekarskoj ordinaciji. Ni zaposleni u ordinaciji ni njegovi stanodavci nisu znali njegov identitet.

Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević kažu da se on danima slobodno šetao i pojavljivao u javnosti bez bojazni da bi iko mogao da ga prepozna.

Najveće interesovanje novinara iz više od 30 domaćih i stranih redakcija izazvalo je upravo prvo javno pokazivanje fotografije na kojoj je prikazan potpuno neprepoznatljiv Radovan Karadžić - sede kose, duge sede brade i brkova, sa naočarima.

On je uhapšen u okolini Beograda prilikom izmeštanja s jedne na drugu lokaciju. Akcioni tim je čekao da se Karadžić premesti da ne bi bilo žrtava, što je, prema njihovim rečima, bilo uspešno.

Oni su naveli da ne mogu više informacija da daju jer se još radi rekonstrukcija Karadžićevog kretanja, što se, možda, može koristiti u potrazi i za još dvojicom begunaca.

Oni kažu da je Karadžić uhapšen posle praćenja grupe njegovih pomagača, a ne, kako tvrde neki mediji, posle dojave stranih obaveštajnih službi.

"Ovo pokazuje da mi ne biramo ni mesto ni vreme za hapšenje optuženika. Postojao je međunarodni pritisak da se uhapsi Mladić, malo ko je očekivao hapšenje Karadžića, ali operativna saznanja dovela su do locirajna i hapšenja Karadžića", rekao je Ljajić.

Čovek koji ostavlja utisak

Karadžiæ kao Dabiæ
Radovan Karadžić držao je i nekoliko javnih predavanja, kojima je prisustvovalo više stotina ljudi, i radio kao saradnik časopisa “Zdrav život”. Predstavljao se kao istraživač u oblasti psihologije i bioenergije pod imenom dr Dragan David Dabić.

Glavni urednik tog časopisa Goran Kojić nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje Dabićev identitet, navodeći da je šokiran činjenicom da je objavljivao tekstove čoveka koji je optužen za najteže ratne zločine.

"Dolazio je i komunicirao je sa mnom lično i baš je interesantno da ja nisam uopšte u tom čoveku... Ni na kraj pameti mi ne bi bilo da je to Radovan Karadžić. Niti smo pričali o politici niti išta slično, znate", kaže Kojić.

"Znate, on je čovek koji je ponudio neki tekst meni koji govori o sličnostima i razlikama između meditacije i tihovanja. Ja sam taj tekst ocenio kao jako dobar i objavio sam ga u vidu feljtona u našem magazinu", rekao je on.

"Taj utisak, da je bio elokventan, da je bio upoznat s našom oblašću, alternativom, da je zračio s jedne strane vedrinom, pozitivnom energijom, ali s druge strane, da je imao jednu dubinu u sebi, koja je karakteristična za psihoterapeute, kako se predstavio. Dakle, on se predstavio kao neuropsihijatar", kaže Kojić.

"On je izgledao vrlo neobično, duge sede kose, koju je vezivao na neki čudan način, na vrh glave. Ja sam ga pitao ’Otkud ti to’, bilo mi je interesantno. On je rekao ’To je nešto moje lično, privatno’. S jedne strane to, s druge strane duga brada, s treće strane neki imidž, onako, kao neki boem", navodi Kojić.

Kojić kaže da ga je prvi put video prošle jeseni, a poslednji put pre mesec dana. Iako je bio oduševljen njegovim znanjem i planirao da ga zadrži kao stručnog saradnika, Kojić kaže da mu, ipak, nije potpuno verovao jer nije mogao da dokaže osnovne tvrdnje o svom identitetu. Pošto doktor Dabić nije doneo na uvid dokaz da je on zaista doktor i neuropsihijatar, u časopisu je potpisan kao duhovni istraživač.

"U par navrata sam pitao gde radi ako je neuropsihijatar. On je rekao da radi za neke privatne klinike. Rekoh: ’Radite na državnoj nekoj institiuciji?’ Ne, ne radi. I onda sam ja rekao: ’A koje su to privatne klinike?’, a on je rekao: ’Dobro, nije bitno’, nešto kao, to su neke male privatne klinike i onda sam ja rekao: ’Dobro, a je l’ vi imate neku diplomu, kako tačno glasi vaša diploma,“ kaže Kojić.

"A on je rekao: ’Imam, ali nije kod mene’. Ja sam rekao: ’Je l’ možete da nabavite tu diplomu jer ne možemo da vas potpišemo kao doktora, prihijatra’. Bilo mi je malo sumnjivo i prosto je rekao da je ta diploma u Americi, kod njegove bivše supruge", priča Kojić.

Javna predavanja

Vizit karta D Davida, za koju se veruje da je karta Karadžiæa
Radovan Karadžić je pod imenom Dragan David Dabić učestvovao na više javnih predavanja, između ostalih i na Trećem festivalu zdravog života, koji je održan krajem maja ove godine na Adi Ciganliji u Beogradu.

Tu je držao predavanje na temu "Kako negovati sopstvene energije". Sagovornica B92 koja je želela da ostane anonimna kaže da je bila na više predavanja doktora Dabića i čak je pila sa njim čaj na Terazijama.

"Nije imao bosanski naglasak, pričao je kao da je iz Beograda. Ja za njega nisam čula, prvi put sam čula kad se javio u Zdrav život krajem prošle godine. Jednom prilikom smo pričali o tome čime se bavio. Rekao je da je bio klinički psihijatar", priča ona.

"Imala sam prilike da ga jednom ili dva puta sretnem na Terazijama i pričali smo normalno, prošetali tuda, popili čaj i viđala sam ga par puta tako, znači, normalno se šetao", kaže ona.

"Držao je jako dobra predavanja, na predavanjima je uglavnom bilo od 200 do možda 400 ljudi, ona kojima sam ja prisustvovala", kaže ona.
Prvi levo na snimku sa predavanja u Somboru
I predsednica Društva za borbu protiv raka iz Sombora Đerđi Sarić potvrdila je danas da je neuropsihijatar Dragan Dabić, kako se lažno predstavljao haški optuženik Radovan Karadžić, 12. aprila ove godine održao predavanje u Kulturnom centru Orfeus u Novom Sadu.

"U subotu, 12. aprila, u Kulturnom centru Orfeus u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Pokreta za zdraviju Srbiju, održana je akcija Zdrav život je srećan život, u kojoj je značajno mesto zauzela i doktorka Ljiljana Kiridžić iz Somborskog društva za borbu protiv raka", rekla je ona u izjavi Fonetu.

Prema njenim rečima, na predavanju je učestvovao i Dragan Dabić, neuropsihijatar iz Beograda, koji je govorio na temu "Istosti tihovanja i meditacije".

Karadžić se do sada u javnosti pojavljivao samo preko knjiga koje je objavljivao. Od 2002. godine do danas objavio je nekoliko knjiga poezije i proze, a 2006. objavljeni su njegovi "Intervjui i govori".

Radovan Karadžić je bio gost i na tribini u kikindskom Domu omladine 28. januara ove godine, kao neuropsihijatar specijalizovan za alternativnu medicinu.

Lokalna javnost saznala je koga je ugostila u Kikindi nakon što su danas objavljene fotografije Dragana Dabića, pošto se pod imenom predstavio i u tom gradu.

"Doktora Dabića" na tribinu je doveo urednik časopisa "Zdrav život" Goran Kojić, koji inače organizuje tribine u Domu omladine svaka dva meseca.

"Dabić je bio veoma neobičan kao pojava, imao je šešir, crnu rolku i brojanicu u ruci koju je neprestano okretao", rekla je direktorka Doma omladine Tatjana Nožica.

Tribina je tog dana prošla vrlo uspešno, a deo tribine zabeležila je i lokalna Televizija VK.

Pavlović

Karadžić je kao doktor David angažovao ove godine Zorana Pavlovića da mu napravi vebsajt putem kojeg je nudio svoje usluge, odnosno pomoć kod seksualnih smetnji, depresije, epilepsije, multiple skleroze i životnih teškoća uopšte.

Preko sajta su se mogle kupiti i male amajlije. Preko ovog sajta sa dr Davidom se jednostavno moglo stupiti u kontakt preko dva broja mobilnog telefona.

Pavlović se sa Radovanom Karadžićem susretao nekoliko puta mesečno u proteklih pet meseci ne znajući ko je on zapravo. Pavlović Karadžića opisuje kao izuzetno finog i ljubaznog gospodina.

Pavlović kaže da je Karadžić ostavio utisak izuzetno pametnog i staloženog čoveka, koji je imao odlične odnose sa svojim saradnicima.

Zoran Pavlović je jedna od osoba koja je u prethodnih pet meseci često bila u kontaktu sa doktorom Draganom Dabićem, odnosno Radovanom Karadžićem.

Susretao se sa njim u stanu Radovana Karadžića na Novom Beogradu, kao i u kafićima u centru grada. Kaže da mu ni na kraj pameti nije bilo ko je zapravo njegov saradnik.

"On je svojom pojavom privlačio dosta pažnje jer je imao dugu svetlu kosu i bio je obučen u crno, visok i markantan, gomila ljudi ga je gledala. Ne verujem da je to bio on", kaže Pavlović.

Radovan Karadžić mu je rekao da je živeo desetak godina u Americi, da je tamo završio fakultet i da ima četvoro unuka.

Pavlović kaže da je sa Karadžićem dosta razgovarao i o političkoj situaciji u Srbiji i kako se ona može poboljšati. Jednom prilikom su, kako navodi, razgovarali i o Hagu.

"Pričali smo, znači, uopšte o zemljama itd. Ja sam mu rekao da sam jedanput bio u Holandiji i da mi se ta zemlja mnogo svidela. I da, iako naši ljude mnogo vole Italiju i Španiju, Holandija je super zemlja. On je rekao: ’Pa, da, jeste, fina je’ itd", kaže Pavlović.

"Ja sam mu onda rekao da sam bio u Amsterdamu i posle toga sam bio, otišao do Haga i Ševeningena. Zanimalo me kakav je tretman tamo naših osuđenika", kaže on.

"I onda sam mu rekao: ’Davide, Ševeningen je jedno super mesto, koje morate obavezno da posetite. On je pun hotela, plaža, stvarno jedno predivno mesto na Zemlji’. On je samo slegnuo ramenima i rekao: Pa, da, OK, važi", tvrdi Pavlović.

"Ne postoji registrovan lekar Dragan Dabić"

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je danas da pod imenom Dragan ili David Dabić nema nijednog doktora medicine u registru Lekarske komore Srbije ni u državnoj ni u privatnoj praksi.

"Pod tim imenom nema ni zdravstvenog osiguranika koji bi bio legalno zaposlen u državnoj ili privatnoj praksi", kazao je Milosavljević agenciji Beta.

On je naveo da bi ukoliko je osoba pod imenom Dragan ili David Dabić bila legalno zaposlena, morala da bude u evidenciji zdravstvenog osiguranja.

"U Ministarstvu zdravlja do sad nije izdata nijedna dozvola za rad u tradicionalnoj medicini, a prvih osam se planira za avgust", dodao je ministar.

GSP: Bez pretplatne karte na ime Dragan Dabić

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd nije izdalo pretplatnu mesečnu kartu na ime Dragan Dabić, rečeno je danas Beti u Službi za medijski nastup GSP-a.

Karadžićev branilac Svetozar Vujačić izjavio je danas da je njegov branjenik uhapšen u petak uveče u gradskom autobusu na liniji Novi Beograd - Batajnica i da je imao mesečnu pretplatnu kartu GSP-a.

Iz GSP-a je saopšteno da to preduzeće nema saznanje da je Karadžić uhapšen u njihovom vozilu.

Trebješanin: Život pod psihološkim pritiskom

Psiholog Žarko Trebješanin ocenio je da je haški optuženik Radovan Karadžić tokom bekstva živeo pod velikim psihološkim pritiskom i da zbog toga hapšenje može da predstavlja i olakšanje za nekadašnjeg lidera bosanskih Srba.

Trebješanin je agenciji Beta rekao da je trinaestogodišnje skrivanje i život sa izmenjenim indentitetom svakako bilo veliki teret za Karadžića.

"Veliki pritisak je svakoga dana živeti kao neka druga osoba i pri tome pratiti izveštaje medija koji neprestano govore o tome kako se sprema vaše hapšenje", kazao je Trebješanin.

On je dodao da je Karadžiću tokom bekstva svakako teško palo i to što nije mogao da redovno komunicira sa svojom porodicom.

"Život u kojem ne možete da redovno kontaktirate svoju porodicu ili prijatelje i stalno morate da se predstavljate kao neko drugi svakako je bio život bez perspektive", kazao je Trebješanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: