Belić na čelu Skupštine Beograda

Skupština Beograda dobila je novog predsednika, Branislava Belića, kandidata liste Za evropski Beograd.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 21.07.2008.

00:34

Default images

Na nastavku konstitutivne sednice Skupštine Beograda, za njega su, pored demokrata, glasali i odbornici koalicije SPS - PUPS, pa i LDP-a, iz kog su tokom vikenda saopštili da neće podržati bilo kakva privremena rešenja.

Do samog početka sednice, iza zatvorenih vrata, mogući koalicioni partneri razmatrali su način na koji može da se prevaziđe kriza u gradskom parlamentu i dan pre isteka roka izabere novi predsednik Skupštine.

Međutim, posle početnog negodovanja radikala i narodnjaka, za samo pola sata, tajnim glasanjem, 57 odbornika izabralo je novog predsednika Skupštine Beograda.

Pored Belića, izabrana je i sekretarka Skupštine Irena Ljubomirović-Ivanković.

"Hoću da vam kažem, to ste svi videli, da je ova skupština konstituisana, da je izabran predsednik skupštine, da je izabran sekretar. Prema tome, ova skupština sada ima pravnu snagu”, rekao je Belić.
Sednica skupštine Beograda (Beta)
Na predlog odbornika, sednica je prekinuta i nastavak je zakazan za sledeći ponedeljak. U SPS-u i u LDP-u ne preciziraju da li ce postići i konačan dogovor o konstituisanju vlasti u Beogradu.

"Mi smo postigli dogovor da danas konstituišemo Skupštinu Beograda i da se u narednih sedam dana dogovorimo o tome da li u gradu postoji većina ili ne postoji. I u tih narednih sedam dana će biti jasno da li ćemo imati novu gradski vlast ili ćemo ići na nove izbore“, rekao je Aleksandar Antić, šef odborničke grupe SPS-a.

"Više ne vidimo nikakav prostor za kalkulisanje i za ono što smo imali u prethodnom periodu - politika ucena i sedenje na više stolica. Smatramo da je sa tim današnjom sednicom završeno i da ćemo u najkraćem mogućem roku dobiti novu gradsku upravu, to jest gradonačelnika i izabrati gradsko veće”, očekuje šef odborničke grupe LDP-a Dejan Ranđić.

Ovog puta, radikali i narodnjaci nisu želeli da opstruiraju sednicu, već su je napustili čim je zasedanje počelo.

„Vi ste nama, dragi prijatelji, koliko skandalozno pokušavate da vladate, za današnju sednicu, a ni jednu lošu reč neću da kažem od gospodinu Beliću, predložili gospodina Belića za predsednika Skupštine grada. Jeste li vi, gospodine Beliću, izabrani za predsednika skupštine opštine? Jeste li, gospodine Beliću, za predsednika SO Savski venac? Da ili ne? Pa, kako je moguće to, ljudi? Pa, šta radite sa ovom zemljom?“, upitao se šef odborničke grupe radikala Aleksandar Vučić.

Međutim, Belić objašnjava da nije u sukobu interesa jer "beogradske opštine nisu organi vlasti, već su deo Beograda i najavljuje da će podneti ostavku na mesto u Savskom vencu.

„U momentu kad su mi stavili to kao primedbu, ja nisam bio predsednik Skupštine grada Beograda, ja sam bio samo predsednik Savskog venca, sada sam izabran, ja mogu da se sa te pozicije kandidujem za drugu poziciju“, rekao je Belić.
Ðilas oèekuje dogovor (Beta, arhiv)
Kandidat demokrata za gradonačelnika Beograda izjavio je da je sedam dana sasvim dovoljno za to da se konačno dogovore o vlasti u Beogradu.

"Mislim da je sasvim dovoljno vremena da postignemo konačan dogovor o vlasti u Beogradu. Formirali smo vlast u skoro svim beogradskim opštinama, na raznoraznim koalicionim osnovama. Ovde imamo vrlo jasnu spremnost LDP-a da manjinski podrži ovu gradsku vlast i verujem da ćemo do tog rešenje zaista doći u sledećih sedam dana”, smatra Dragan Đilas.

Sledeća sednica Skupštine grada zakazana je za ponedeljak. Prema zakonu, posle konstituisanja organa Skupštine, odbornicima je ostavljen rok od mesec dana za izbor gradonačelnika i gradskog veća.

Ukoliko se oni ne izglasaju, Vlada Srbije će uvesti prinudnu upravu i raspisatii nove lokalne izbore.

LDP, SPS I ZES: Konsultacije tokom nedelje

Odborničke grupe Liberalno demokratske partije, koalicije Za evropsku Srbiju i Socijalističke partije Srbije najavile su danas da će u toku nedelje biti održane konsultacije kako bi Beograd 28. jula dobio odgovornu i funkcionalnu gradsku upravu.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je izborom Branislava Belića za predsednika i Irene Ljubomirović za sekretara, kao i verifikovanjem mandata odbornika, okončan proces konstituisanja Skupštine grada Beograda.

Tokom ove nedelje biće održane konsultacije o političkim i programskim principima, kako bi grad Beograd, već na sednici Skupštine grada zakazanoj za 28. jul, dobio odgovornu i funkcionalnu gradsku upravu, koja će obezbediti ubrzani razvoj evropskog Beograda, navodi se u saopštenju LDP, ZES i SPS.

Mladenović: Direktno kršenje zakona

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je da izbor Branislava Belića za predsednika Skupštine Beograda predstavlja direktno kršenje Zakona o sukobu interesa.

"Njegov izbor predstavlja direktno kršenje Zakona o sukobu interesa", rekao je Mladenović na konferenciji za novinare dodajući da je Belić predsednik Skupštine opštine Savski venac, a da današnjim izborom postaje i vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda.

Portparol DSS-a je naveo da je na pomolu jedna "potpuno neprirodna koalicija" na nivou Beograda koja će dovesti do krize demokratskih institucija u glavnom gradu i čitavoj Srbiji.

"Stvara se jedna potpuno neprirodna koalicija koju će činiti lista Za evropski Beograd, Socijalistička partija Srbije i Liberalno-demokratska partija za koju nijedan Beograđanin nije glasao na izborima", rekao je Mladenović.

Biografija Belića

Novoizabrani predsednik Skupštine Beograda Branislav Belić rođen je 1932. godine u Beogradu, gde je završio gimnaziju i Pravni fakultet.

Radio je u advokaturi i spoljnoj trgovini, a za odbornika Skupštine opštine Savski venac i Skupštine grada Beograda biran je u više mandata. Bio je poslanik u republičkom i saveznom parlamentu.

Belić je poslednjih godina bio i predsednik Komisije za imenovanje ulica i trgova, koja je promenila nekoliko stotina imena ulica u Beogradu.

Belić ima dugogodišnje iskustvo u radu skupštine jedinice lokalne samouprave, odnosno gradske opštine, kojima je predsedavao kao predsednik Skupštine opštine Savski venac i kao najstariji odbornik Skupštine grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: