Rimske terme u Prokuplju

Beograd -- U centru Prokuplja arheolozi su otkrili rimske terme monumentalnih razmera.

Izvor: B92
Podeli

Terme su otkrivene nakon što su u porti crkve Svetog Prokopija počeli radovi na uređenju parohijskog doma. Ovo otkriće veoma je značajno za grad jer će zahvaljujući termama biti na mapi Tragom rimskih careva, kaže arheološkinja Julka Kuzmanović-Cvetković.

Ono što je savremeni fitnes centar, u vreme Rimljana bile su ove terme, u koje su dolazili najbogatiji i najugledniji građani antičkog Hameuma, jer je to, kako objašnjavaju arheolozi, bila stvar prestiža.

"Otkriće je izuzetno, jer sve do sada mi o antičkom Hameumu nismo znali mnogo. Znali smo za taj rimski hram i da su na brdu Hisar ostaci utvrđenja koje još nismo otkrili. Ovaj objekat je još jedan značajan dodatak, jer otprilike znamo da su tu nalazilo neko urbano jezgro", rekla je Julka Kuzmanović-Cvetković.

Do ovog otkrića došlo se slučajno, prilikom kopanja temelja za Parohijski dom. Šta se na ovom mestu dešavalo u vreme Rimljana, zanimljivo je za sve u Prokuplju, ali i za inače nezaposlene radnike koji su tokom leta angažovani na iskopavanju, a sa arheologijom se susreću prvi put.

Na tom mestu bilo je mnogo veće naselje, ali naučnici mogu samo da pretpostavljaju kolike su bile njegove razmere, jer su u blizini izgrađeni put i savremeno naselje.

Do sada su iskopane terme, pronađeni ostaci posuda, čaša, ali su okriveni i grobovi stanovnika rimskog Hameuma i pronađen nakit sa kojim su sahranjeni.

Sve dragocenosti sada su u zgradi Narodnog muzeja u Prokuplju, koji je već ima bogatu postavku.

"Istorija dokazuje da su ovde narodi prolazili, živeli od praistorije. To je dokazivanje, ustvari, da je ovo bilo mesto veoma važno, veoma lepo za život", kaže direktor prokupačkog Narodnog muzeja Čedomir Ristić.

Rekonstrukcijom rimskog Hameuma i njegovom prezentacijom i Prokuplje će se uključiti u turističku mapu Srbije i mapu Tragom rimskih careva, za šta u muzeju kažu da je od neprocenjivog značaja.

strana 1 od 797 idi na stranu