Junska inflacija jedan odsto

Beograd -- Inflacija u Srbiji u junu ove godine iznosila je jedan odsto, dok je rast maloprodajnih cena robe i usluga u prvoj polovini 2008. dostigao 6,1 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, cene roba u junu bile su za 1,2 odsto veće nego u maju, dok su usluge poskupele 0,7 odsto. Najveći porast cena u junu zabeležen je kod industrijsko-neprehrambenih proizvoda 2,2 odsto, a u toj grupi najveći uticaj imalo je poskupljenje naftnih derivata, navedeno je u saopštenju.

Ekonomski plan vlade predvideo je rast inflacije od 6,5 odsto za celu 2008. godinu, dok pojedini ekonomski analitičari ocenjuju da će inflacija iznositi najmanje 12 odsto, pod uslovom da ne dođe do značajnijeg rasta cene nafte na svetskom tržištu.

Dinar najjači prema evru u 2008.

Dinar je danas ojačao za 0,3 odsto prema evru, tako da je zvanični srednji kurs prvi put u ovoj godini ispod 79 dinara za jedan evro.

Prema kursu Narodne banke Srbije, za jedan evro danas je potrebno izdvojiti 78,98 dinara. Kurs se tokom prošle sedmice kretao između 79,60 i 79,12 dinara za jedan evro.

Narodna banka Srbije saopštila je da će od 1. jula izmeniti način objavljivanja podataka o zvaničnom kursu dinara prema evru.

Svakog radnog dana do 14 časova Narodna banka će na sajtu objavljivati podatke o dnevnom kretanju kursa, a do 18 časova srednji kurs dinara u odnosu na evropsku valutu.

Objavljeni srednji kurs primenjivaće se od 8 časova narednog dana, što će, prema saopštenju centralne banke, blagovremeno pripremiti učesnike na deviznom tržištu i uticati na stabilizaciju deviznog tržišta.

Ekonomija

Još mesec dana za upis akcija

Beograd -- Rok za upis besplatnih akcija ističe 31. jula i neće biti produžavan, navode u Ministarstvu ekonomije. U PTT-u apeluju da se prijavljivanje ne odlaže do poslednjeg dana.

Ekonomija ponedeljak 30.06. 09:36 Komentara: 3
strana 1 od 58 idi na stranu