Voće čeka velike kupce

Cena voća na kvantaškim pijacama stagnira ili pada, što ide u prilog kupcima, ali ne i proizvođačima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

01:26

Default images

Za mnoge voćarske krajeve u Srbiji izvoz voća, pogotovo u Rusiju ili pogranične predele, postao je glavni pokretač razvoja, pa sa nestrpljenjem čekuju dolazak stranih kupaca “na veliko”.

Na kvantaškoj pijaci u Udovicama, kod Smederava, trenutno je zatišje, a cene ranih breskvi i kajsija uglavnom padaju.

Breskva je oko 25 dinara, kajsija 70. Glavnih kupaca koji svake godine kupe više stotina vagona voća, Rusa, još uvek nema, dok Rumuni tek opipavaju tržište.

Rumuni i Rusi sve ređe dolaze na kvantaške pijace jer često ugovaraju poslove direktno sa voćarima ili nakupcima. Šleper koji se tovari ispred hladnjače porodice Jovanović završiće u Rumuniji.

Breskva koju Rumuni kupuju u Srbiji za manje od 25 dinara u veleprodaji na Temišvarskom kvantašu košta između 40 i 50 evrocenti.

I pored jake konkurencije iz Italije i Grčke, članica Evropske unije koje ne plaćaju carinu, breskva iz Srbije je jeftinija, tako da rumunskim trgovcima donosi veću dobit.

"Breskve koje se tovare će završiti u Temišvaru. Rusa još nema pošto čekaju da stigne voće boljeg kvaliteta, što je njima važno zbog transporta koji traje sedam do 13 dana“, kaže Miroljub Jovanović, voćar i trgovac.

U voćarskim krajevima koji proizvode sveže voće kupci iz Rusije, Rumunije, Bosne i Hercegovine očekuju se sa nestrpljenjem – ne samo zbog otkupa nego i zbog toga što po pravilu dižu cene domaćim trgovcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: