Dinkić za raskid ugovora o autoputu

Ministarstvo ekonomije predlaže da se izgradnja auto puta Horgoš-Požega finansira delom iz budžeta, a delom od evro obveznica, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

01:22

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da ugovor o koncesiji za izgradnju puta Horgoš-Požega koji je zaključen sa konzorcijumom "Alpina- Por" treba raskinuti jer, kako je rekao, neće dati očekivane efekte. Mihajlo Marković iz Ministarstva za kapitalne investicije tvrdi da je ta ocena ishitrena i neodgovorna.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je zvaničan stav Ministarstva da ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega treba raskinuti.

Dinkić je napomenuo da će predložiti i da se izgradnja tog puta finansira delom iz budžeta, a delom emitovanjem evro obveznica na svetskom tržištu kapitala.

"Ideja je bila da ne trošimo novac poreskih obveznika, koncesionar nije dozvolio finansijsku konstrukciju, već umesto toga zatražio dodatne promene osnovnog ugovora, zaključenog 30. aprila prošle godine, čime je republički budžet doveden u opasnost", kazao je Dinkić. On je podsetio i da je koncesionar predložio devet promena ugovora, od kojih jednu koja bi garantovala protok saobraćaja na toj deonici, čime se država dovodi u opasnost da plaća nadoknadu koncesionaru. Dinkić je naveo da Srbija ima nizak nivo javnog duga i da to otvara prostor za obezbeđenje dodatnih finansijskih sredstava, emitovanjem obaveznica, što će biti daleko povoljnije nego uzimanje kredita od Međunarodnih finansijskih institucija.

Ministar je rekao i da je plan da se u autoputeve u Srbiji u narednom periodu uloži četiri do pet milijardi evra.

Rok za koncesiju ističe

Umesto da dostavi garancije da ima novac za posao, a rok za to ističe danas, koncesionar "Alpina Por" postavio je nove uslove.

Ovaj konzoricijum sada traži da se rok za koncesiju produži sa 25 na 30 godina i da država Srbija garantuje minimalni protok vozila na deonici puta na kojem bi koncesionar trebalo da naplaćuje putarinu.

Podsetimo, B92 je juče preneo da u Ministarstvu ekonomije smatraju da ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega treba poništiti.

Više o tome koji su razlozi za takav stav možete pročitati u jučerašnjoj vesti.

Marković: Preuranjene ocene o koncesiji

Dosadašnji zastupnik Vlade Srbije u pregovorima sa koncesionarom Mihajlo Marković za B92 kaže da je dokumentacija o pregovorima Vlade sa Dojče bankom i konzorcijumom "Alpina-por“ nadležnim ministarstvima dostavljena u petak.

Njegovo mišljenje je da za dva dana niko nije mogao ozbiljno da prouči celu dokumentaciju.

Marković je objasnio da je, prema vladinom zaključku, 30. jun bio rok da se okončaju pregovori sa "Dojče bankom", a ne da se dostave finansijske garancije za koncesiju "Horgoš-Požega".

"Niti je to bio rok da banka daje ikakve garancije, niti da išta garantuje i pravi plan, nego se okončaju pregovori kako bi Vlada i banke usaglasili dokumentaciju za finansiranje", rekao je on.

Rok za zatvaranje finansijske konstrukcije bio je 31. decembar.

U narednih desetak dana nadležna ministarstva i državne institucije trebalo bi da daju svoja mišljenja o ugovoru o koncesiji, i tek posle toga, kako kaže Marković, o tome će se izjasniti vlada Srbije.

Predstavnici konzorcijuma „Alpina-Por“ su u telefonskom razgovoru za B92 saopštili da su daleko odmakli u realizaciji ovog projekta. Marković je objasnio da je materijal o toku pregovora u petak, 27. juna, predat Ministarstvu finansija, Republičkom javnom pravobraniocu, republičkom Sekretarijatu za zakonodavstvo i Ministarstvu ekonomije i regonalnog razvoja, tako da nije bilo dovoljno vremena da se taj materijal dobro prouči i o njemu iznose bilo kakve ocene u javnosti.

"Koncesionar je predložio način finansiranja koncesije i taj način podrazumeva devet kriterijuma, a među njima je i da država, u slučaju poremećaja saobraćaja i pada likvidnosti koncesionarnog preduzeća, interveniše i podrži finansijsku konstrukciju", naveo je on i dodao da bi za tu vrstu angažovanja država imala adekvatnu nadoknadu iz profita u onoj meri u kojoj je intervenisala.

On je ponovio da je osnovna želja banke bila da joj se garantuju planirani prihodi, odnosno da želi da u periodu gradnje bude oslobođena plaćanja koncesione naknade zbog održivosti finansijskog plana. Takođe, želi i da se osigura od intervencija države u deviznom kursu i promenama vrednosti dinara u odnosu na evro, zato što odobrava kredite indeksirane u evrima.

"Koncesionar je postavio i kao mogućnost da Vlada prihvati na sebe da će, ako slučajno projekat u nekoj godini zapadne u teškoće, dozvoliti da se koncesija produži da bi se otklonilli finansijski efekti tih teškoća", naveo je on.

Marković je ponovio da su pored Dojče banke, koja je predvodnik, i dalje uključene Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, Evropska investiciona banka i Međunarodna finansijska korporacija.

Baraćeva: Presudili partijski razlozi

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je da su sve činjenice o ugovoru o koncesiji za autoput Horgoš-Požega bile poznate i kada je ta odluka doneta, ali da su prilikom odlučivanja o tome presudili "partijski, a ne državni razlozi".

"Sve činjenice o tome su bile poznate i prethodnoj vladi i ministru ekonomije Dinkiću", rekla je Baraćeva agenciji Beta. Ona je ukazala da treba ispitati političku odgovornost svih ministara prve vlade Vojislava Koštunice koja je donela odluku o dodeli te koncesije konzorcijumu "Alpina Por".
Presudili partijski, a ne državni razlozi, smatra Verica Baraæ (FoNet)
"To je bila odluka Vlade. Znali su to što sada govore da je to urađeno za potrebe jednog ministra i jedne stranke, pa im je to tada odgovaralo jer su s njim bili u koaliciji", rekla je ona i dodala da misli na ministra za infrastrukuturu Velimira Ilića i njegovu stranku Novu Srbiju.

Ona je ukazala da se tu radi o "sistemskoj korupciji" i da će "iste takve projekte praviti sada u drugoj koaliciji".

Baraćeva je navela da se "sada potvrđuje ono što je bilo jasno, a to je da se tu ne radi o koncesiji, već o onome što ministri dobijaju za svoje i potrebe svoje stranke kao poklon po koalicionom sporazumu".

"Da mogu da izmisle neki važan državni posao na kome pre svega treba profitira šef političke stranke i njegova stranka", rekla je Baraćeva i dodala da je "izgleda tačno ono što se nekad u šali govorilo, da taj put ide do Požege samo zato što je tu izborna baza Velimira Ilića".

Ona je rekla da očekuje da buduća Vlada Srbije poništi ugovor sa "Alpinom Por" o koncesiji za autoput Horgoš-Požega pošto će doći do promena stranaka koje će činiti vladu.

Baraćeva je dodala da u ugovoru piše da koncesija može da se produži na 30 godina i da to nije "nikakav novi momenat", ali da ne zna zašto "im to sada smeta".

"Dinkić je bio i u jednoj i drugoj vladi i to su hvalili kao posao stoleća", podsetila je ona i dodala da bi bilo dobro kada bi se moglo utvrditi koliko je "čitav taj posao" do sada koštao državu.

LDP: Utvrditi odgovornost za sklapanje ugovora

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka traži ne samo poništavanje ugovora o koncesiji za auto-put Horgoš-Požega, već i utvrđivanje odgovornosti onih koji su ugovor sklopili.

Mora se utvrditi odgovornost za sve koje su prokockali više godina i Srbiju u 2008. godini vratili na poziciju na kojoj je bila pre jedne decenije, kao zemlja koja traga za novcem kako bi izgradila sopstveni auto-put, rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

Neophodno je utvrditi i odgovornost onih koji su podržali sklapanje ugovora, naveo je Jovanović i ukazao da je iza ugovora stajala cela vladajuća garnitura u kojoj su bili DS, DSS, NS i G17 plus.

LDP, rekao je Jovanović, nije protiv velikih infrastrukturnih projekata, ali je protiv potpisivanja štetnih ugovora koji nisu bili funkcionalni ni u susednim zemljama, kao što je Hrvatska, gde je izgradnja auto-puta realizovana na "komplikovan način".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: