Fejt: EULEKS na celom Kosovu

Za uspostavljanje misije EULEKS veoma je važno da ona bude raspoređena na celoj teritoriji Kosova, izjavio je međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

13:37

Default images

On nije mogao da odgovori na pitanje kada će, kao deo procesa decentralizacije, biti formirana opština Severna Kosovska Mitrovica, preneo je KiM radio.

“Što se tiče severnog dela Kosovske Mitrovice, mi nastavljamo razgovore sa Vladom, razgovarali smo o razvoju na severu, kao i o razmeštanju EULEKS-a u svim delovima Kosova”, rekao je Fejt nakon sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom.

"To je veoma važan doprinos za uspostavljanje čitave misije i važno je da nova vlada u Beogradu shvati značaj njenog prisustva na celoj teritoriji Kosova", rekao je on.

On je dodao da međunarodna upravljačka grupa za Kosovo smatra da novoformirana Skupština zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji “nema neki pravni efekat.”

Predsednik Sejdiju je rekao da se sa Srbijom može pregovarati samo o pitanjima koje se ne tiču statusa Kosova.

“Možemo da razgovaramo o slobodi kretanja, o suzbijanju kriminala i slično. O temama za koje se proceni da su u vezi sa statusom neće se razgovarati”, precizirao je Sejdiju.

Rumunija ne učestvuje u izgradnji institucija

Rumunija neće učestovati u izgradnji institucija koje impliciraju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je večeras u Briselu rumunski predsednik Trajan Basesku.

"Naša pozicija ostaje veoma jasna -- Kosovo nećemo priznati", izjavio je predsednik Basesku na konferenciji posvećenoj budućnosti NATO posle samita Alijanse koji je održan u aprilu u rumunskom glavnom gradu Bukureštu.

Rumunski predsednik je istakao da njegova zemlja na Kosovu podržava napore Alijanse, "ali samo ako su na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti (Ujedinjenih nacija) 1244 i ni na koji način ne impliciraju priznanje"

Basesku je dodao da "to važi i za nove zadatke vezane za Kosovske bezbednosne snage" koje će međunarodne Kosovske snage (Kfor) obučavati.

Rumunija ima kontigent od oko 150 vojnika među oko 16.600 pripadnika Kfor.

Srbija i Rusija, stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, ali i članice NATO koje nisu priznale Kosovu poput Španije i Rumunije, smatraju da obučavanje Kosovskih bezbednosnih snaga znači implicitno priznavanje ilegalnog akta privremenih albanskih institucija samouprave o nezavisnosti Kosova.

Među 26 država-članica NATO, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova takođe nisu priznali ni Portugalija, Grčka i Slovačka.

"Ni u NATO ni u EU nećemo učestvovati u izgradnji institucija nezavisnog Kosova", istakao je Basesku, istakavši da je takav stav Bukurešta zasnovan na punom poštovanju međunarodnog prava.

Pomenutih pet zemalja-članica NATO su takođe i u EU, iz koje ni Malta i Kipar, takođe ne priznaju nezakonitu odluku Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: