Hag: Upozorenje Tolimiru

Veće Haškog tribunala izreklo je poslednju opomenu bivšem generalu VRS Zdravku Tolimiru i zatražilo da prestane opstrukciju suda ili će mu biti nametnut branilac.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 30.06.2008.

19:08

Default images

Bivši general Vojske Republike Srpske optužen je za zločine u Srebrenici i Žepi u periodu 1992.-1995. godine. Tolimir je pre godinu dana prebačen u pritvor u Ševeningenu i odbio je da se izjasni o optužnici "dok se ne utvrdi ko ga je i zašto nelegalno uhapsio u Beogradu i nelegalno prebacio u BiH".

Tolmir je u VRS bio zadužen za prikupljanje obaveštajnih podataka i bliski saradnik komandanta VRS generala Ratka Mladića.

Iz suda u Hagu danas je saopšteno da je Tolimir sve vreme u pritvoru odbijao da primi sudske spise i materijale tvrdeći da ne može da ih pročita jer su napisani latinicom.

On od Tribunala zahteva dokumente napisane ćirilicom i na srpskom jeziku.

Njegov zahtev sudija Kimberli Prost odbila je 11. decembra prošle godine i prihvatila stav Tužilaštva da Tolimir može da čita i razume dokumente napisana latinicom.

On se žalio na takvu odluku, ali je žalbeno veće 28. marta i 18. juna žalbe odbacilo.

U današnjem, poslednjem upozorenju, sudija Prost je navela da pravo optuženika da se sami brane nije apsolutno i da Sud ima pravo da ga ukine ukoliko optuženik svojim ponašanjem aktivno doprinosi ometanju sudskog procesa.

Tolimiru je danas uručeno poslednje upozorenje, a sudija Prost mu je rekla, da ukoliko do 4. jula ne prihvati dokumente suda na bosanskom, hrvatskom ili na srpskom jeziku, na latinici ili na ćirilici, Sudsko veće će mu nametnuti branioca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: