Lekari i studenti zaveštali organe

Novi Sad -- U okviru akcije "Šansa za novi život", oko stotinu lekara Kliničkog centra Vojvodine i studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu zaveštalo je svoje organe.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema rečima pomoćnika direktora Kliničkog centra i šefa transplatacionog tima Zorana Miloševića, današnja akcija trebalo bi da posluži kao primer građanima da i oni donesu odluku da nakon smrti žele da doniraju organe za lečenje drugih ljudi.

"Cilj ove akcije jeste da pokažemo da je poklanjanje života drugoj osobi najviši odraz humanosti, nesebičnosti i ljudske plemenitosti i solidarnosti", rekao je Milošević.

On je najavio da će Donorska mreža Vojvodine, koju je prošlog meseca osnovao Klinički centar Vojvodine, u narednim mesecima organizovati sličnu akciju u svim bolničkim ustanovama u pokrajini, sa ciljem da se što veći broj građana priključi akciji i da se ubrza donošenje zakona o transplantaciji.

Prema podacima Kliničkog centra, na transplataciju bubrega u Vojvodini čeka oko 150 ljudi, a jetra je neophodna za deset pacijenata.

Među prvima koji su danas zaveštali svoje organe bio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Miloš Lucić, koji je pohvalio ovu humanu akciju i rekao da će resorni sekretarijat učiniti sve kako bi se ova oblast što pre zakonski regulisala.

Svi zainteresovani građani mogu kontaktirati Donorski informativni centar Vojvodine na broj telefona 021/520-141.

strana 1 od 78 idi na stranu