Mladi novinari Evrope u Beogradu

Najbolji mladi novinari Evrope, pobednici na istoimenom novinarskom konkursu Evropske komisije, posetili su Beograd.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

16:30

Default images

Tom prilikom oni su se upoznali sa znamenitostima grada i obišli nekoliko novinskih kuća, među kojima i B92. Cilj konkursa bio je da mladi novinari širom Evrope daju svoje viđenje planiranog proširenja EU, da se upoznaju sa tim procesom, ali i budućim članicama Unije.

U zemaljama-članicama, ali i zemljama koje su u procesu pristupanja Uniji, stručni žiri odabrao je nacionalnog pobednika.

"Dali smo im šansu da budu svi zajedno, da upoznaju ljude iz drugih država. Možda neki još nisu bili na ovim prostorima i to im je šansa da dođu i vide ove države“, kaže Luka Sođa iz Evropske komisije.

"Možda nikada u životu ne bi imali šansu da dođu ovde. Mi se bavimo proširenjem Unije i samim tim se bavimo ovim prostorima, a to je bila šansa da ljudima iz drugih država pokažemo kako ovde izgleda", kaže on. Većina novinara koji dolaze van Balkana, prvi put su na ovim prostorima i veoma malo znaju o Srbiji, srpskoj istoriji i medijima. Dok su se neki informisali pred polazak na put, drugi na licu mesta stiču osnovne utiske.

"Mislim da je ovde veoma uzbudljivo jer iza svega stoji duga istorija. U Engleskoj nemate ovakav osećaj autentičnosti. Naši mediji su odavno stvoreni i trebalo im je dosta vremena da se razviju, tako da ovde osećam neku vrstu nove svežine. Da, sve mi izgleda veoma autentično", kaže novinarka iz Engleske Nabila Šabir.

"Od srpskih medija znam za B92, čije vesti sam pratio na Internetu, i čuo sam za dnevni list ’Danas’ i to je sve. Iz ovog što sam do sada video ne mogu mnogo da zaključim o medijima u Srbiji, ali mogu da vam kažem da danski mediji nisu pod pritiskom vlasti“, kaže novinar iz Danske Tomas Gam Nilsen.

"Ipak, svi mediji imaju svoju publiku koja pazi na izbor urednika i uređivačku politiku. Međutim, oni mogu slobodno izveštavati o svim temama o kojima žele da izveštavaju", kaže on.

"Mediji u mojoj zemlji su pod velikim uticajem političara. Imamo dvoje, troje novina koje su slobodne i ljudi ih čitaju, dok naši TV kanali nisu slobodni i vidi se na koji način svaki od njih bira koje će političare da intervjuiše", priča Andreas Polikarpolu sa Kipra.

"Ipak, ne bih to nazvao klasičnom propagandom iako političke partije finansiraju određene medije. Mislim da je takva situacija širom sveta, dakle i u Grčkoj, Turskoj, Engleskoj...", kaže on.

Posle Beograda, najbolji mladi novinari starog kontinenta posetiće Zagreb, a potom i Ljubljanu, gde će prisustvovati dvodnevnoij konferenciji posvećenoj proširenju Evropske unije i proglašenju pobednika konkursa.

Predstavnica Srbije na ovom takmičenju je novinarka lista “Politika” Jelena Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: