"Veća nezavisnost lokalnih medija"

Beograd -- Predstavnici Grupe za reformu medijskog sektora zatražili su izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi kako bi se omogućilo transparentno finansiranje lokalnih medija.

Izvor: Beta
Podeli

Radna grupa NUNS-a, ANEM-a i Lokal presa ocenila je da Zakon o lokalnoj samoupravi treba da obaveže lokalne organe vlasti da se sredstva namenjena "obaveštavanju javnosti" dodeljuju isključivo javnim konkursom jer bi se na taj način sprečile moguće zloupotrebe - da novac dobijaju "podobni mediji".

U saopštenju Grupe podseća da se u sredinama u kojima je završena privatizacija medija lokalne samouprave uglavnom zaključuju pojedinačni ugovori sa lokalnim medijima kojima se precizira njihova obaveza o informisanju građana o radu lokalnih organa vlasti, što dovodi do mogućnosti zloupotrebe.

"Medijski fond Srbije takođe bi doprineo većoj nezavisnosti lokalnih medija u Srbiji i omogućio njihov opstanak", navodi se u saopštenju.

Grupa podseća da se iz određenih fondova Evropske unije mogu dobiti znatna sredstva koja bi, uz odgovarajuća izdvajanja iz budžeta, predstavljala dobru osnovu za početak rada Fonda, već u prvom kvartalu 2009. godine.

strana 1 od 78 idi na stranu