"Veća nezavisnost lokalnih medija"

Beograd -- Predstavnici Grupe za reformu medijskog sektora zatražili su izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi kako bi se omogućilo transparentno finansiranje lokalnih medija.

Izvor: Beta
Podeli

Radna grupa NUNS-a, ANEM-a i Lokal presa ocenila je da Zakon o lokalnoj samoupravi treba da obaveže lokalne organe vlasti da se sredstva namenjena "obaveštavanju javnosti" dodeljuju isključivo javnim konkursom jer bi se na taj način sprečile moguće zloupotrebe - da novac dobijaju "podobni mediji".

U saopštenju Grupe podseća da se u sredinama u kojima je završena privatizacija medija lokalne samouprave uglavnom zaključuju pojedinačni ugovori sa lokalnim medijima kojima se precizira njihova obaveza o informisanju građana o radu lokalnih organa vlasti, što dovodi do mogućnosti zloupotrebe.

"Medijski fond Srbije takođe bi doprineo većoj nezavisnosti lokalnih medija u Srbiji i omogućio njihov opstanak", navodi se u saopštenju.

Grupa podseća da se iz određenih fondova Evropske unije mogu dobiti znatna sredstva koja bi, uz odgovarajuća izdvajanja iz budžeta, predstavljala dobru osnovu za početak rada Fonda, već u prvom kvartalu 2009. godine.

Društvo

Prijemni za fakultete

Beograd -- Na Univerzitetu u Beogradu ove godine najveće interesovanje đaka je po prvi put za Fakultet za bezbednost, a zatim za stomatologiju, arhitekturu, Fakultet organizacionih nauka...

Društvo ponedeljak 30.06. 18:14 Komentara: 17

Bolja oprema za vatrogasce

Beograd -- Kako bi se poboljšala zaštita od požara, u kupovinu novih vozila, opreme i letelice za gašenje požara će ove godine biti uloženo oko 850 miliona dinara.

Društvo nedelja 29.06. 17:49 Komentara: 0

VMA: Nove metode lečenja

Beograd -- Profesor Bela Balint sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu otkrio je novu, a sada i svetski priznatu proceduru lečenja, pod nazivom multimodalna terapijska afreza.

Društvo nedelja 29.06. 17:36 Komentara: 1
strana 1 od 78 idi na stranu