Priština ne prihvata Skupštinu Srba

Formiranje Skupštine kosovskih Srba zvanična Priština ocenjuje kao neprihvatljivo, navodeći da taj akt ne može imati nikakav pravni efekat.

Izvor: B92

Nedelja, 29.06.2008.

00:34

Default images

Potpredsednik kosovske Vlade Ram Manaj je rekao da je formiranje Skupštine kosovskih Srba ilegalan i neprihvatljiv akt. Prema njegovim rečima, taj akt neće imati nikakav pravni efekat po "novu državu Kosovo". Njegova ocena predstavlja siže reagovanja kosovskih zvaničnika koja su se mogla čuti još od obelodanjivanja ideje o formiranju posebnog srpskog reprezentativnog tela.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je čak ocenio da formiranje srpske Skupštine može voditi destabilizaciji situacije i zbog toga je pozvao građane da ne reaguju na novi korak kosovskih Srba u suprotstavljanju nezavisnosti proglašene 17. februara.

Analitičari u Prištini smatraju da formiranje srpske Skupštine predstavlja prvi zvaničan odgovor na nezavisnost odnosno da su lideri Srba na severu Kosova ovim korakom nastavili da institucionalizuju njihovu opoziciju nezavisnom Kosovu.

Ilir Dugoli kaže da je ovaj korak najavljivan od ranije, čak i pre 17. februara i da bi možda imao veće efekte da je preduzet pre proglašenja nezavisnosti.

"Ovo je poziv Srbima da nastave otpor prema centralnim institucijama Kosova, pothraniće nadu određenog dela srpskog stanovništva na Kosovu da se njihovi interesi mogu realizovati bojkotom centralnih institucija", rekao je on.

EK: Institucije bez pravnog važenja

Evropska komisija smatra da srpske institucije na Kosovu, nastale na osnovu izbora 11. maja, nemaju pravno važenje, izjavila je danas Tanjugu u Briselu Kristina Nađ, portparolka evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

Na pitanje o stavu EK prema formiranju skupštine Srba na Kosovu, Nađova je odgovorila da "nema novosti po ovom pitanju".

"Kao što je Komisija i ranije govorila, održavanje izbora je stvar UNMIK-a na Kosovu", istakla je Nađova.

"UNMIK je izjavio da su ti lokalni izbori, njihov ishod i srpske opštinske institucije koje su oni nameravali da izaberu svi bez pravne važnosti i efekta na Kosovu. Komisija podržava stav Unmika", rekla je Renova portparolka.

O. Ivanović: Skupština bez značaja

Predstavnik Srba sa Kosova Oliver Ivanović ocenio je da formiranje Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije nema značaja.

Ivanović je agenciji Beta rekao da očekuje da će nova vlada Srbije preispitati dosadašnju politiku prema Kosovu, koja je, kako je naveo, bila "populistička i obilovala je jakim i teškim obećanjima".

"Radi se o asocijaciji koja je inicirana od strane predstavnika DSS-a, svesnih da će ubrzo ići u opoziciju i svesni koliko je tema Kosova osetljiva za sve u Srbiji", kazao je on i dodao da će ta Skupština "poslužiti samo kao odskočna daska za podrivanje buduće vlade Srbije u njenom nastojanju da što pre uđe u EU".

Prema njegovim rečima, dosadašnja politika na Kosovu je samo zbunjivala srpsku zajednicu i delila je na Srbe južno i severno od Ibra.

On je naveo da su paralelne institucije, kao što su zdravstvo i školstvo, pomogle srpskoj zajednici na Kosovu, ali da se u njihovom formiranju ne može ići do kraja, jer je nemoguće formirati paralelnu policiju ili sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: