Presuda Oriću 3. jula

Žalbeno veće Haškog tribunala izreći će 3. jula pravosnažnu presudu ratnom komandantu snaga Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.06.2008.

20:02

Default images

Prvostepeno veće Tribunala je 30. juna 2006. godine osudilo Orića na dve godine zatvora zbog zločina nad srpskim civilima iz sela oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1993. godine.

Odmah po izricanju prvostepene presude, Orić je pušten na slobodu, jer se u pritvoru Haškog tribunala nalazio od aprila 2003. godine, a žalbe na presudu uložile su i odbrana i optužba.

Orić je tada proglašen krivim po dve tačke optužnice, zato što, kao komandant srebreničke Teritorijalne odbrane, nije sprečio zlostavljanje i ubistva zarobljenika u srebreničkoj policijskoj stanici između decembra 1992. i marta 1993.

Prvostepenom presudom, Orić je oslobođen krivice za zločine nad Srbima počinjenim do novembra 1992. zato što, prema mišljenju sudskom veća, nije mogao da ih spreči jer, ocenjeno je, nije imao kontrolu nad počiniocima.

Veće je Orića oslobodilo i odgovornosti za bezobzirno razaranje više srpskih sela, javili su bosanski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: