VMA: Nove metode lečenja

Beograd -- Profesor Bela Balint sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu otkrio je novu, a sada i svetski priznatu proceduru lečenja, pod nazivom multimodalna terapijska afreza.

Izvor: B92
Podeli

Ova metoda brojnim bolesnicima obolelim od malignih i autoimunskih bolesti pruža novu nadu za izlečenje. Ugledna američka kuća pozvala je stručnjaka iz Srbija da radi za njih.

Bolesnicima obolelim od najtežih oblika anemije, raznih oblika raka krvi, autoimunskih bolesti, brojnih malignih oboljenja, kao i u slučaju trovanja krvi i svim onim situacijama kada je život bolesnika teško ugrožen, nova metoda Balinta pruža nadu za izlečenje.

"Bolovao sam od bolesti teške anemije. Kada mi je život visio o koncu, prebacili su me na Vojnu akademiju, gde sam ponovo pao u komu i došao sam kod profesora Bele Balinta gde je on njegovom novom metodom meni spasao život smrti. Ja sam bio mrtav čovek", rekao je jedan od pacijenata.

Novom multimodalnom terapijskom aferezom, istovremeno se menjaju funkcija i sastav više krvnih sastojaka.

"Ovakvim postupcima, istovremeno otklanjamo određene krvne sastojke ili menjamo njihove funkcije. Potom bolesniku vraćamo ono što je njemu potrebno za njegovo funkcionisanje i kao krvi i kao celog organizma, uz modifikaciju tih komponenti", kaže Bela Balint, načelnik Odeljenja za hemoterapiju i aferezno lečenje.

Krv obolelog vraća se u stanje ravnoteže ili ako to nije moguće, u stanje koje mu omogućava da preživi.

"Ukoliko postoji deficit nekog krvnog sastojka onda možemo intenzivirati dodavanje tog sastojka. Primera radi, ako neko ima veoma izraženu anemiju, malokrvnost koja ugrožava život bolesnika, uz prisustvo još antitela i auto-antitela, zbog čega su i ostrali eritrociti osuđeni na smrt, u tim slučajevima možemo kombinovati izmenu eritrocita. Na taj način, rapidno, u roku od 40 do stotinak minuta, možemo čoveka iz komatoznog stanja vratiti u stanje ili normale, ili stanje nekog poremećaja iz koga ima povratka", pojašnjava Balint, načelnik odeljenja za hemoterapiju i aferezno lečenje.

Nova procedura, životno je važna i za bolesnike kod kojih je posle transplantacije došlo do teških komplikacija, pa je nužno što brže postizanje ravnoteže u pogledu sastava krvi. Na taj način se spašavaju i presađeni organ i život pacijenta.

Društvo

Prijemni za fakultete

Beograd -- Na Univerzitetu u Beogradu ove godine najveće interesovanje đaka je po prvi put za Fakultet za bezbednost, a zatim za stomatologiju, arhitekturu, Fakultet organizacionih nauka...

Društvo ponedeljak 30.06. 18:14 Komentara: 17

Bolja oprema za vatrogasce

Beograd -- Kako bi se poboljšala zaštita od požara, u kupovinu novih vozila, opreme i letelice za gašenje požara će ove godine biti uloženo oko 850 miliona dinara.

Društvo nedelja 29.06. 17:49 Komentara: 0
strana 1 od 78 idi na stranu