Osnovana Skupština Srba s Kosova

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije konstituisana u severnom delu Kosovske Mitrovice. Zvanična Priština oštro kritikuje taj događaj.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2008.

01:53

Default images

Za predsednika Skupštine izabran je Radovan Ničić, delegat Srpske radikalne stranke, za potpredsednike Marko Jakšić (DSS ) i Srđan Nikolić (SRS), a za sekretara radikal Boban Savić. Skupština je u osnivačkoj deklaraciji odbacila nelegalnu, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Konstitutivnoj sednici Skupštine prisustvovalo je 30, od ukupno 45 delegata. Delegatima su se pre usvajanja Deklaracije obratili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsednik Srpske liste u Crnoj Gori Andrija Mandić i predstavnik Srba iz Makedonije Ivan Stoiljković.

Mitropolit Amfilohije je u ime patrijarha srpskog Pavla poručio da je Vidovdan dan za koji je vezana sva naša istorija i da iz njega (Vidovdana) izrasta i njemu se vraća.

"Ovaj istorijski čin nije slučajno vezan za Vidovdan. Želim vama delegatima da dobro, časno i dostojanstveno obavljate svoje dužnosti u opštinama u kojima se nalazite, radi napretka, jedinstva naroda i jedinstva sveukupne države Srbije", poručio je Amfilohije.

On je rekao da je ubeđen da će delegati doprineti da Kosovo ostane sastavni deo Srbije.

Međunarodni i kosovski zvaničnici negativno ocenjuju odluku srpskih lidera sa severa Kosova da formiraju skupštinu koja bi predstavljala posebnu reprezentativno političko telo srpske zajednice.

Kritika koja dolazi iz Prištine na račun ove ideje ipak se razlikuje u tonovima u zavisnosti da li o njoj govore predstavnici međunarodnih ili kosovskih institucija.

Kosovski zvaničnici ocenjuju da se radi o daljem jačanju paralelnih struktura koje se isprečavaju integraciji Srba u sistem i institucije.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, ocenio je da će formiranje srpske skupštine voditi destabilizaciji situacije i našao je za shodno da pozove građane da ne reaguju na ovaj korak, već da se i dalje čvrsto drže mirovnog kursa.

Potpredsednik Vlade Kosova Ram Manaj ocenjuje da takva odluka Srba neće imati zakonodavnu snagu.

"To su pokušaji izgradnje virtuelne skupštine koja će nastaviti da manipuliše Srbima", izjavio je Manaj.

UNMIK-ovi zvaničnici takođe ne prihvataju nacionalnu separaciju u političkom reprezentovanju, ali su tonovi koji ovladavaju u njihovim reagovanjima vidno blaži od onih domaćih.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer rekao je da je on shvatio da se radi o formiranju skupštine svih opština. “Skupština nema neku operativnu ulogu. Koliko mogu da vidim, ona će biti više simbolična”, rekao je Zanijer.

Prema njegovim rečima, tek ostaje da se vidi šta će se desiti i kakva će odluka danas biti donesena na severu Mitrovice, ali za sada srpskoj skupštini ne treba pripisivati neki veliki značaj.

"Ne mislim da će ovo stvarno izazvati velike promene na terenu", rekao je Zanijer.

Samardžić: Srbi dobili organe vlasti

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je danas međunarodnoj i domaćoj javnosti da Srbija ima svoju pokrajinu Kosovo i Metohiju, koja ima svoje nadležnosti i institucije. Samardžić je na osnivačkoj sednici Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije izjavio da će Skupština biti posrednik između kosovskih opština i institucija u Beogradu.

"Ne treba da se osvrćemo na druge, to je moj predlog i neko iskustvo rada sa strancima. Albanci su izabrali svoj put, mi smo izabrali svoj put i naš posao ćemo braniti u svojim institucijama", rekao je Samardžić.

"Ja vas uveravam da će oni prihvatiti ono što mi uradimo, možda odmah to neće reći jasno, ali će prihvatiti i sarađivati sa opštinama koje su Srbi izabrali i Skupštinom koju smo danas konstituisali", rekao je ministar.

On je apelovao na jedinstvo Srba, kako onih u pokrajini, tako i onih u unutrašnjosti Srbije, zarad očuvanja celovitost zemlje.

"Biće potrebno da stanemo na noge kao institucija kosovskih Srba i kao institucija prema kojoj će Srbija sprovoditi svoje nadležnosti u pokrajini", rekao je Samardžić.

"Ako je samo 30, od 45 delegata ovde prisutno to ne treba da bude otvoreno pitanje jer mi nemamo problem ni sa strankama ni sa delegatima, jer je DS samo tražila da se osnivanje Skupštine odloži do konstituisanja Vlade Srbije. Očekujemo da se ovoj skupštini priključe delegati G17 plus i DS-a", rekao je on.

Gazimestan: Proslava Vidovdana

Parastos na Gazimestanu povodom obeležavanja Vidovdana (FoNet)
Oko dve hiljade Srba okupilo se danas na Gazimestanu gde je povodom Vidovdana služen pomen kosovskim žrtvama od Kosovske bitke 1389, do danas.

Pomen su služili izaslanik srpskog patrijarha Pavla mitropolit crngorsko primorski Amfilohije, vladika raško-prizrenski Artemije i lipljanski Teodosije uz sasluženje sveštenstva, monaštva i sestrinstva.

Na Gazimestanu su bili i ministri u Vladi Srbije Slobodan Samardžić i Radomir Naumov sa saradnicima.

Među okupljenim građanima bilo je i stotinak navijača Crvene Zvezde koji su na Gazimestan stigli automobilima i autobusima. Iz Podgorice su stigla tri autobusa.

Vladika Artemije je nakon pomena rekao da je Gazimestan mesto koje je centar srpskog naroda jer su svi Srbi danas u mislima i molitvama na tom mestu.

"Gospod je sa nama da nam pomogne da održimo pravoslavnu veru, Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, jer je to ne samo teritorija već i srce Srbije" rekao je Vladika.

Za razliku od prethodnih godina, na putu od Gračanice, gde je jutros održana sveta arhijerejska liturgija, do Gazimestana, bile su pojačane patrole Kfora i UNMIK policije.

Od raskrsnice za Obilić, na putu Priština-Mitrovica, propuštani su samo učesnici proslave dok su ostali usmeravani na zaobilazne pravce.

Na samom spomeniku na Gazimestanu koji je ograđenom žičanom ogradom, pripadnici českog kontigenta Kfora, zaduženi za spomen kompleks, prvi put su ove godine obzbedili cisternu sa vodom i pokretne toalete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: