Ren: Nova ocena već u septembru

Komesar za proširenje EU Oli Ren zatražio od glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca da po isteku dva meseca od formiranja nove vlade sačini novu ocenu saradnje Srbije.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.06.2008.

13:37

Default images

Kako piše novosadski "Dnevnik", pozivajući se na izvore bliske Evropskoj komisiji, Ren je Bramercu stavio do znanja da je neophodna dobra koordinacija Brisela i Haga, kako bi svi stigli do željenog rezultata - hapšenja preostale trojice begunaca optuženih za najteže ratne zločine - Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića.

Od te ocene, navodi list, zavise dalji koraci Srbije u evropskim integracijama, a pozitivna ocena Haga bila bi "signal za Beograd" da podnese zahtev za članstvo u EU, odnosno pokretanje procedure zadavanje statusa kandidata.

Ukoliko, međutim, "Izveštaj o napretku", koji se redovno priprema za oktobar, ne bude pozitivno intoniran, onda neće biti moguće da francusko predsedništvo EU u decembru pokrene proceduru za davanje statusa kandidata Srbiji, piše list pozivajući se na visokopozicioniranog diplomatu u EU.

List navodi da je Ren Bramercu rekao da veruje da će nova proevropska vlada u Beogradu "ubrzati hod ka punoj saradnji" s Haškim tribunalom, da je to realno moguće.

"Dobar znak" je i to, kako se navodi, što je u veoma osetljivom trenutku formiranja vlade, uhapšen Stojan Župljanin.

List takođe navodi da evrodiplomate koje se bave Srbijom imaju "određenju dozu nepoverenja" zbg dolaska lidera socijalista Ivice Dačića na mesto Ministra unutrašnjih poslova uprkos uveravanjima koja su, kažu, dobijali da se tako nešto neće dogoditi.

Njihovo nepoverenje ostaje i pored garancija Beograda da je Dačić za punu saradnju sa Tribunalom, da će Milorad Veljović ostati direktor policije, kao i da će državni sekretar u tom ministarstvu i šef BIA biti iz Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: