"Subotić ne može biti gonjen"

Glavno tužilaštvo Rusije potvrdilo je danas da je odbijen zahtev Ministarstva pravde Srbije za izručenje biznismena Stanka Subotića.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2008.

08:49

Default images

Kako je izjavio dežurni tužilac Uprave za saradnju sa medijima i javnošću Tužilaštva Dmitrij Karnažicki, prema zakonu Ruske Federacije, Subotić "ne može biti podvrgnut krivičnom gonjenju za dela u vezi sa kojima je traženo njegovo izručenje zbog zastarelosti".

"Glavno tužilaštvo Ruske Federacije je 23. juna 2008. godine, u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, odbilo da udovolji zahtevu o izručenju Stanka Subotića", rekao je Karnažicki.

Zloupotreba službenog položaja za koju je optužen Stanko Subotić u većini zemalja ne postoji kao krivično delo. Za slična dela predviđena je manja kazna pa je i period zastrevanja kraći.

U Rusiji recimo zastreva za 6 godina od dana kada je krivično delo počinjeno. Subotić je podsetimo optužen za šverc cigareta u periodu od 1995. do kraja 1996. godine, te je zastarelost nastupila još pre nekoliko godina.

"Razdvajanje postupka ili suđenje u odsustvu"

Portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević-Tomić rekla je danas da sudski postupak Stanku Subotiću može biti razdvojen u odnosu na ostale iz grupe od 15 okrivljenih za šverc cigareta, a može mu se suditi i u odsustvu.

Ona je u izjavi Tanjugu navela da je optužnica za Subotića i dalje na snazi, kao i poternica i rešenje o određivanju pritvora. Objasnila je da sudsko veće koje sudi Subotićevoj grupi po zakonu može da odluči da se u odnosu na Subotića postupak razdvoji dok ne bude uhapšen po poternici koja je za njim raspisana.

Prema zakonu, rekla je Maja Kovačević-Tomić, druga mogućnost je da sudsko veće donese rešenje da se Subotiću sudi u odsustvu.

Subotić potvrdio da je na slobodi

Stanko Subotić, optužen u Srbiji za organizovanje šverca cigareta, potvrdio je za podgoričke "Vijesti" da je pušten iz pritvora u Moskvi. "Slobodan sam i odlično se osećam", kazao je kratko Subotić u telefonskom razgovoru za podgorički dnevnik. List tvrdi da je Subotić u trenutku razgovara sedeo sa prijateljima u jednom od moskovskih restorana. Subotić je juče pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, čime je, praktično, odbijen zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Pozivajući se na izvore iz Subotićevog okruženja, "Vijesti" pišu da je ruski tužilac dva meseca vodio istragu i da je utvrdio da nema dokaza za Subotićevu krivicu, kojeg, kako se navodi, Srbija tereti za šverc cigareta sredinom devedesetih godina.

Subotić je uhapšen u Moskvi 28. aprila, po međunarodnoj poternici iz Srbije, gde je optužen kao jedan od organizatora kriminalne grupe koja je 90-tih godina švercovala cigarete.

Nastavak suđenja Subotićevoj grupi zakazan je za 30. jun, kada bi o optužnici trebalo da se izjasni bivši direktor Uprave carina Mihalj Kertes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: