Fejt: Crna Gora da prizna Kosovo

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt rekao je da očekuje da će sve zemlje regiona, uključujući i Crnu Goru, "što pre" priznati nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.06.2008.

00:19

Default images

"Mi se nadamo veoma brzo", rekao je Fejt za Televiziju Crne Gore. On je ocenio da priznanje nezavisnosti Kosova "možda ne bi bilo prijateljski akt prema Beogradu, ali bi doprinelo stabilnosti u regionu".

Fejt je, međutim, izrazio uverenje da crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova neće izazvati "krupne posledice".

Prema rečima zvaničnika EU, Srbija bi, u slučaju da Crna Gora prizna Kosovo, možda povukla svog ambasadora iz Podgorice.

"I to je sve", naveo je Fejt.

"Nema pritisaka na Crnu Goru"

Portparoli vladajuće koalicije, Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, negirali su postojanje bilo kakvih pritisaka na Crnu Goru da prizna nezavisnost Kosova.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević rekao je da nema pritisaka na Crnu Goru da prizna nezavisnost Kosova i da je ta država do sada pokazala sposobnost da sve odluke donosi promišljeno i u skladu sa sopstvenim državnim i nacionalnim interesom, preneli su podgorički mediji.

“Nikakvih pritisaka na Crnu Goru po pitanju izjašnjavanja o nezavisnosti Kosova nema, jer je Crna Gora i do sada pokazala sposobnost da sve odluke donosi promišljeno i u skladu sa osećajem za regionalni i međunarodni politički kontekst", rekao je Kovačević.

Ocenjujući da je uočljiva politizacija tog pitanja u medijima, Kovačević je rekao da se s jedne strane "pokušava politizovati sa odnosom Crne Gore prema kosovskoj nezavisnosti", dok se s druge strane "želi stvoriti utisak da ova vlast neće doneti odluku samostalno" već da će to biti pod pritiskom nečijih očekivanja.

Postojanje bilo kakvih pritisaka na Crnu Goru da prizna nezavisnost Kosova negirao je i portparol DPS-ovog koalicionogo partnera, Socijaldemokratske partije, Raško Konjević navodeći da se u toj koaliciji jedino razgovara o temama koje se odnose na regionalnu stabilnost.

On je ponovio da će, što se Kosova tiče, Crna Gora slediti politiku Evropske unije.

"Cilj Crne Gore je stabilan region, saradnja sa zemljama u okruženju i intenzivan proces pridruživanja Evropskoj uniji", poručio je Konjević.

Ministar: Očekujemo priznanje

Priština očekuje da Crna Gora uskoro prizna nezavinost Kosova, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti, dodajući da su premijeri Crne Gore i Kosova u kontaktu.

"Jedva čekamo da nas Crna Gora i Makedonija zvanično priznaju i prihvate. To je direktan ineteres kosovskog naroda i naše države. Naš cilj je da što pre uspostavimo bilateralne odnose sa svim susedima", kazao je Pajaziti u intervvju podgoričkom listu "Vijesti".

On je dodao da je Crna Gora za Kosovo ne samo susedna zemlja nego i država sa kojom oni planiraju da uspostave što bliže kontakte i što intenzivniju ekonomsku i kulturnu saradnju pošto im je, kako je rekao, i prošlost zajednička.

Pajaziti tvrdi da u tom pravcu već postoje kontakti dvojice premijera - Mila Đukanovića i Hašima Tačija.

"To su lideri koji su odavno na političkoj sceni. Ali ovih dana, faktički uskoro, očekujemo da uspostavimo konkretne sa vladom u Podgorici", kazao je Pajaziti.

I predsednik skupštine Kosova Jakup Krasnići je nedavno izjavio da da je vlast u pokrajini dobila "pozitivnu potvrdu najvišeg crnogorskog rukovodstva" da će uskoro zvanično priznati njihovu nezavisnost.

Međutim, crnogorsko ministarstvo inostranih poslova demantovalo je Krasnićijevu izjavu, a predstavnica ministarstva Irena Radović je ponovila raniji stav da Crna Gora neće žuriti sa donošenjem odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: