Vlada će imati 27 članova?

Kako B92 saznaje, radna verzija Zakona o ministarstvima gotovo je usaglašena. Vlada će imati 27 članova - tri od četiri potpredsednika istovremeno i na čelu ministarstava.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2008.

00:08

Default images

Kako B92 saznaje, u petak će biti finaliziran sporazum stranka koje čine listu "Za evropsku Srbiju", nakon čega će biti poznat raspored resora u okviru ove koalicije. Demokratska stranka će imati premijera i 13 ministara, od kojih će jedan biti potpredsednik. G17 plus će imati šest ministarskih pozicija i jednu potpredsedničku.

SPS dobija tri ministra, od kojih će jedan biti potpredsednik vlade. PUPS će, takođe, dobiti potpredsedničku funkciju, a po jednog ministra imaće SDP Rasima Ljajića, SDA Sulejmana Ugljanina, SPO Vuka Draškovića i SVM Ištvana Pastora.

Izvor B92 navodi da će potpredsednici biti Mlađan Dinkić, Božidar Đelić, Jovan Krkobabić i Ivica Dačić.

Kao najozbiljniji kandidat za mandatara pominje se potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Upravo je Pajtiću, prema nezvaničnim saznanjima B92, naklonjeno najuže rukovodstvo DS-a.

Izvor B92 navodi da će potpredsednici biti Mlađan Dinkić, Božidar Đelić, Jovan Krkobabić i Ivica Dačić. Sagovornik B92 navodi da će zakon o vladi pred poslanicima biti najverovatnije u ponedeljak.

Nova vlada Srbije bi u svom sastavu trebalo da ima nova ministarstva za prostorno planiranje i građevinu i za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan, a zadržaće Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, piše u radnoj verziji zakona o ministarstvima.

Funkcioner DS Dušan Petrović potvrdio je da DS ima tri kandidata za premijera - Bojana Pajtića, Vuka Jeremića i Mirka Cvetkovića i rekao da je "duboko uveren da je svako od njih potpuno sposoban da obavlja posao predsednika Vlade".

Petrović je naveo da će odluku da tome ko će biti premijer doneti Tadić i da "neće pogrešiti koga god od njih trojice odabere".

Prema njegovim rečima, u narednih nekoliko dana biće odlučeno i ko će se naći na čelu Ministarstva pravde, jer za to mesto ima više kandidata, a Petrović kaže da napušta to mesto, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Pajtić: Nisam protivan

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da bi nova vlada Srbije trebalo da bude izabrana do sledeće srede, najkasnije do kraja sledeće nedelje, i da on ne bi odbio da bude premijer.

Pajtić, koji je, pored Vuka Jeremića i Mirka Cvetkovića, kandidat za predsednika vlade, rekao je u Poligrafu TV B92 da će predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić "u narednim danima" predložiti mandatara. Pajtić je potvrdio je da je dobio podršku na sednici užeg predsedništva stranke, kojoj nije prisustvovao, ali je naglasio da nije doneta nikakva obavezujuća odluka.

Pajtić je precizirao da neće odbiti mesto mandatara, ali da bi radije ostao u Vojvodini.

Pajtić očekuje formiranje vlade do srede, kao i da će koalicija koja će formirati buduću vladu zaživeti i na lokalnom nivou i tvrdi da je to glavni razlog pomeranja konstitutivne sednice Skupštine Vojvodine za 16. jul.

"Moramo sačekati dogovor na republičkom nivou, kao i ko će imati većinu na nivou grada Beograda, jer sve je to važno za budućnost Srbije“, zaključio je Pajtić.

Beogradska štampa piše da upravo Bojan Pajtić ima najveće šanse da postane premijer, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Dinkić: Pajtić najbolji kandidat

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je, gostujući u Kažiprstu Radija B92, da su realna očekivanja koja je izneo potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić da bi Srbija novu vladu mogla da dobije do sredine sledeće nedelje. Dinkić je takođe rekao da će stranka G17 plus potpisati posebni koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom o formiranju vlade, a da će sporazum sa koalicijom okupljenom oko socijalista potpisati nosilac liste Za evropsku Srbiju Boris Tadić.
Mlaðan Dinkiæ (FoNet, arhiva)
Dinkić kaže da je moguće da Srbija novu vladu dobije sredinom sledeće nedelje nakon što se potpiše koalicioni sporazum i usaglasi Zakon o ministarstvima.

"Sa druge strane, trebalo bi da se potpiše koalicioni sporazum, on još uvek nije potpisan. Pretpostavljam da bismo mogli danas da potpišemo taj koalicioni sporazum i da onda Zakon o ministarstvima se usaglasi i da se pošalje u skupštinsku porceduru", kaže on.

"Ne znam koliko će trajati rasprava. Mislim da gospodin Pajtić ima dobre procene kada kaže da bi tokom sledeće nedelje mogli dobiti novu vladu, ali ja za to ne mogu da garantujem", kazao je Dinkić. Lider G17 plus je rekao i da se DS konsultovao sa strankom G17 plus oko izbora budućeg mandatara i da je njegov stav da bi bilo najbolje da bude Bojan Pajtić. Kako kaže, odluku o mandataru Tadić bi mogao da donese već danas.

"Gospodin Tadić je pričao sa mnom i rekao mi je da ima dilemu između ova tri kandidata koja se pominju u javnosti, tri kandidata DS-a, jer je nesporno da DS treba da da kandidata za premijera", kaže on.

"Kada mi je pomenuo imena ta tri kandidata, ja sam mu jasno rekao svoje mišljenje. Ja mislim da Bojan Pajtić treba da bude novi premijer Srbije", rekao je Dinkić.

"Zato što, pre svega, radi se o čoveku koji ima iskustva u upravljanju vladom, on je radio u Pokrajini četiri godine, ostvario takav rezultat na pokrajinskim izborima koji je za poštovanje", kaže Dinkić.

Dinkić je naglasio da stranka G17 plus neće pregovarati i razgovarati direktno sa socijalistima, već će to učiniti DS i nosilac liste Za Evropsku Srbiju Boris Tadić.

"U novoj koaliciji napraviće se balans prioriteta", kaže Dinkić i dodaje da veruje da će stranke koje budu sačinjavale novu vladu naći zajednički jezik oko principa na kojima će počivati ta vlada.

Bajatović: Vlada sledeće nedelje

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Batajović izjavio je danas da bi nova vlada trebalo da bude izabrana do kraja sledeće nedelje, jer bi u suprotonom to značilo da "nešto nije u redu".
Dušan Bajatoviæ, levo (FoNet, arhiva)
"Vladu pravi jasan, brz i vidljiv rezultat. Ako rezultat bude vidljiv za šest do osam meseci, vlada će opstati četiri godine", rekao je Bajatović novinarima u pauzi sednice Skupštine.

Dodao je da vladu treba izabrati što pre, jer je Srbija tri godine neprekidno u izbornim ciklusima, što nije dobro ni za vlast, ni za opoziciju, ni za građane.

Bajatović je rekao da ne zna ko će biti ministri iz redova SPS-a i izrazio očekivanje da će zakon o vladi biti "kompletiran" posle ponedeljka, a da će potom uslediti i kadrovska rešenja.

Ocenio je da je, u principu, bolje da vlada ima što manje ministarstava.

Povodom napisa u štampi da će on biti direktor Uprave carina, Bajatović je rekao da mu to mesto nije ponuđeno i da ga verovatno ne bi ni prihvatio.

Marković: Vlada će trajati četiri godine

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da će buduća vlada trajati četiri godine i da će Srbija ući u Evropsku uniju bez uslovljavanja da prizna nezavisnost Kosova.

On je uverenje o ulasku zemlje u EU bez uslovljavanja obrazložio izjavom koju je o tome dobio od ambasadora Velike Britanije u Beogradu Stivena Vordsvorta.
Dragan Markoviæ Palma (FoNet, arhiva)
“Da će to tako biti potvrdio mi je i engleski ambasador, gospodin Stiven, koji je, kada je bio u Jagodini, na moje pitanje da li će to biti uslov da Srbija uđe u EU rekao - ne", rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije .

On je istakao da će vlada trajati četiri godine jer su “stranke koje je čine u kampanji obećale da će za to vreme biti realizovano sve što su rekle".

Marković je dodao da je u vezi sa koalicionim sporazumom sa DS-om sve dogovoreno, ali nije mogao da precizira i kada će formalno biti potpisan.

Koštunica: SPS pokazao pravo lice

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je SPS u pregovorima o formiranju vlade pokazala da joj je bliža politika koalicije Za evropsku Srbiju.
Vojislav Koštunica (FoNet, arhiva)
On je ocenio da je "bolje što su odmah pokazali svoje pravo lice" i tako DSS "poštedeli saveza sa nekima koji nemaju uverenja, već priznaju samo sopstveni interes".

"Nacionalna vlada sa ciljevima koje smo postavili očigledno nije bila moguća sa strankama koje su se sada našle u koaliciji toliko neprirodnoj i u toj meri lišenoj principijelnosti da joj je teško i ime odrediti", rekao je Koštunica na sednici Glavnog odbora DSS-a.

On je rekao da je stranka odlučna da se rukovodi svojim interesima bez obzira da li je na vlasti ili je u opoziji u koju sada prelazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: