Meduze u "beogradskom moru"

Beograd -- U Savskom jezeru na Adi ciganliji, u zoni oko Okruglog kupatila, pojavile su se slatkovodne meduze. Ova vrsta je potpuno bezopasna po ljude.

Izvor: B92
Podeli

Slatkovodne meduze su se na Savskom jezeru odomaćile. Uprava Ade ciganlije kaže da ih ovde ima već 20 godina i da se pojave kako počne sezona kupanja. Ipak, kupači koji često posećuju Adu uglavnom kažu da ove meduze još nisu videli.

Uprava Ade ciganlije kaže da je prisustvo meduza otkriveno prilikom redovne kontrole vode, jer su ovi organizmi još mali i za sada ih je teško primetiti.

"Meduze se javljaju na celom jezeru, ali i one biraju mesta. Tako da ih najmanje ima u onom delu gde su kupači. Više se nalaze u središnjem delu jezera", rekao je Milan Ilić, izvršni direktor JP Ada ciganlija.

Ova vrsta slatkovodnih meduza rasprostranjena je i česta u čitavoj Evropi. Biolozi kažu da je potpuno bezopasna po čoveka, a najviše ih ima u jezerima u kojima je temperatura vode preko 25 stepeni.

"Pojava meduza može da utiče na smanjenje kiseonika i moguće je uginuće malog broja životinjskog sveta u jezeru u tom smislu. Nemaju nikakav negativan značaj za ljude. Pri dodiru ne može doći do oštećenja kože", kaže Željko Tomanović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu.

Pored toga što nema mesta strahu od slatkovodnih meduza, i poslednja analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuje da je voda u jezeru odličnog kvaliteta, bakteriološki ispravna i potpuno bezbedna za kupanje.

Info

Odbačen zahtev SRS-a i NS-a

Loznica -- Opštinska izborna komisija u Loznici odbacila je prigovore SRS-a i NS-a i njihov zahtev da se šesti put ponište izbori u Baščelucima za Skupštinu grada Loznice.

Politika ponedeljak 30.06. 21:59 Komentara: 6

Fejt: EULEKS na celom Kosovu

Priština -- Za uspostavljanje misije EULEKS veoma je važno da ona bude raspoređena na celoj teritoriji Kosova, izjavio je međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt.

Kosovo ponedeljak 30.06. 21:39 Komentara: 2

Prevrnuo se kamion sa pčelama

Otava -- Kamion sa 330 košnica i 12 miliona pčela u njima prevrnuo se na glavnom autoputu na istoku Kanade, pri čemu se oslobodilo na hiljade insekata, saopštila je policija.

Razno ponedeljak 30.06. 21:16 Komentara: 0
strana 1 od 773 idi na stranu