Knjige i Internet za antisemitizam

Subotica -- Predsednik jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš kaže da je nabujali antisemitizam u Srbiji najvidljiviji u izdavačkoj delatnosti i na Internet sajtovima.

Izvor: Beta
Podeli

U Subotici je u dvorištu Sinagoge obeležena 64-godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Drugom svetskom ratu. Sabadoš je agenciji Beta rekao tim povodom da pojave antisemitizma moraju biti zaustavljene, kao i da se njima "hrabro i argumentovano" treba suprostaviti.

"Mislim da stalno idemo korak unazad kada je reč o agresivnom ponašanju koje šteti svima. Ne samo jednoj grupi, ma koja grupa danas bila u fokusu, bili to Jevreji ili neko drugi, sloboda svih u takvoj situaciji može biti ugrožena", upozorio je Sabadoš.

On je ukazao da danas, "zahvaljujući demokratskom prefiksu i pod plaštom pisane reči, imamo knjižare pune antisemitskih sadržaja".

"U tim knjigama imate gomile laži o Jevrejima, u kojima su Jevreji ocrnjeni. Pod plaštom slobode govora te knjige se provlače, a vlast ne reaguje adekvatno iako mislim da ima instrumente za odgovarajući reakciju", dodao je Sabadoš.

On je istakao da stradanje i zločin nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu nije bio slučajan već organizovan i sistematski zločin i da to ne sme biti zaboravljeno.

Vence na spomenike u ulici Pala Papa i dvorištu Sinagoge položile su delegacije generalnih konzulata Mađarske i Hrvatske, severnobačkog okruga, grada Subotice, nacionalni saveti Hrvata i Mađara, komunista Subotice i centra Tito, Saveza jevrejskih opština i jevrejskih opština iz Novog Sada i Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu