Radnici "Zambera" u štrajku

Vranje -- Oko 1.000 radnika konfekcije "Zamber", iz Vranja, stupilo je u štrajk na radnim mestima jer im obezbeđenje ne dozvoljava da izađu iz fabrike.

Izvor: Beta
Podeli

Radnici su novinarima rekli da više ne mogu i neće da trpe "zulume" vlasnika fabrike Janija Savasa, direktora Siniše Bundala i "njihovih sluga".

"Pre nedelju dana povećali su nam norme, a plate smanjili. Radnici koji su bili na bolovanju, primili su od 45 do 1.000 dinara. Gde još ima toliko poniženja? To je, naravno, naredio vlasnik 'Zambera' Jani Savas, a realizuju njegovi poslušnici - direktor Siniša Bundalo i drugi", rekao je jedan od štrajkača Igor Spasić.

Od početka štrajka bilo je dosta incidenata, pa su tako radnici, uprkos zabrani obezbeđenja, uspeli da otvore vrata na hali da bi u fabriku ušlo desetak novinara, među kojima i tri televizijske ekipe.

U međuvremenu, pred konfekciju "Zamber", na poziv direktora Bundala i obezbeđenja, stigla je policija.

"Jumkovu" konfekciju, čiji je većinski vlasnik Vlada Republike Srbije, početkom 2007. kupio je britanski biznismen kiparskog porekla Janio Savas, vlasnik velike tekstilne kompanije "Alena" iz Londona.

Savas je krajem 2006. godine sa Vladom Srbije potpisao prvu grinfild investiciju u Srbiji vrednu 6.000.000 evra.

Tim ugovorom, on je kupio konfekciju "Jumko" i preuzeo obavezu da u Vranju, do 1. marta 2008, sagradi novu konfekciju i zaposli 3.000 radnika.

Nova fabrike je stavljena pod krov, ali su pre mesec dana građevinski radovi zaustavljeni, jer novi vlasnik nije izmirio finansijske obaveze prema građevinskom preduzeću "Meteor" iz Vranja, a takođe se više od pola godine nije pojavio u Vranju, saznala je agencija Beta.

Info

Odbačen zahtev SRS-a i NS-a

Loznica -- Opštinska izborna komisija u Loznici odbacila je prigovore SRS-a i NS-a i njihov zahtev da se šesti put ponište izbori u Baščelucima za Skupštinu grada Loznice.

Politika ponedeljak 30.06. 21:59 Komentara: 6

Fejt: EULEKS na celom Kosovu

Priština -- Za uspostavljanje misije EULEKS veoma je važno da ona bude raspoređena na celoj teritoriji Kosova, izjavio je međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt.

Kosovo ponedeljak 30.06. 21:39 Komentara: 2

Prevrnuo se kamion sa pčelama

Otava -- Kamion sa 330 košnica i 12 miliona pčela u njima prevrnuo se na glavnom autoputu na istoku Kanade, pri čemu se oslobodilo na hiljade insekata, saopštila je policija.

Razno ponedeljak 30.06. 21:16 Komentara: 0
strana 1 od 773 idi na stranu