Potvrđen identitet Župljanina

Analizom DNK potvrđen je identitet Stojana Župljanina, izjavila je portparolka Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.06.2008.

01:04

Default images

Identitet haškog begunca Stojana Župljanina danas je potvrđen, i njemu je određen pritvor. Župljanin, uhapšen juče u Pančevu, negirao je pred Specijalnim sudom svoj identitet i tvrdio da se zove Branislav Vukadin. Za utvrđivanje identiteta bila je neophodna analiza DNK.

Pošto je analizom DNK potvrđeno da je reč o Stojanu Župljaninu, sledeća faza je predočavanje optužnice uhapšenom i njegovom braniocu i izjašnjavanje optuženog.

"Istražni sudija ima rok od tri dana da donese rešenje o ispunjenosti pretpostavki za predaju optuženika, a protiv tog rešenja može se izjaviti žalba u roku od tri dana. O žalbi odlučuje vanraspravno veće. Ja ne mogu još da kažem vreme kada će Župljanin biti izručen Tribunalu, niti da li će danas biti saslušan", rekla je Ivana Ramić. Pred istražnim sudijom Župljanin je tvrdio da je on Branislav Vukadin, rođen 1951. godine, da je iz Bačke Palanke i da je nezaposlen.

Zbog takve izjave pred sudom, njegovo prebacivanje u Hag odloženo je, dok mu se ne proveri identitet. Stojan Župljanin, izmenjenog ličnog opisa, obrijane brade, uhapšen je juče u Pančevu.

Posedovao je legalna dokumenta, izdata u Bačkoj Palanci, na ime Branislava Vukadina, čoveka koji je već neko vreme mrtav.

Pod lažnim imenom lečio se u obližnjem Domu zdravlja u koji je obično išao peške, kao i na dan hapšenja.

Podsetimo, još jedan haški optuženik, Vlastimir Đorđević, kada je uhapšen, takođe je imao identitet mrtvog čoveka.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tibunalom Rasim Ljajić rekao je za B92 da su tvrdnje iz Haškog tribunala da su i ostali haški begunci dostupni srpkim vlastima jedna velika besmislica i politička nekorektnost.

Ljajić je naglasio da je hapšenje Župljanina izvršeno u, kako je rekao, delikatnom i osetljivom političkom trenutku za Srbiju jer se vode pregovori o formiranju vlade i naveo je da nije povezano sa ostalim haškim beguncima i njihovim jatacima.

Ljajić je rekao da Srbija čini sve da ispuni svoje međunarodne obaveze da se i ostali haški begunci nađu pred Tribunalom.

Bramerc pozdravio hapšenje

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je hapšenje Stojana Župljanina u Srbiji i izrazio nadu da će uskoro uslediti novi rezultati u saradnji Beograda s tim sudom. "Snažno pozdravljam ovakav razvoj događaja u našoj saradnji s vlastima Srbije i nadam se da će on dovesti do novih rezultata u skoroj budućnosti", naglasio je Bramerc u pisanoj izjavi objavljenoj u Hagu.

U izjavi, on navodi da su ga "kolege iz Beograda informisale da je operacija hapšenja sprovedena pod supervizijom tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i u tesnoj saradnji agencija koje su deo akcionog tima Srbije za potragu za beguncima".

"Moj tim će nastaviti da blisko sarađuje sa srpskim tužiocem za ratne zločine i srpskim akcionim timom kako bi Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić bili privedeni pravdi što je pre moguće", naveo je Bramerc.

Slovenačko predsedništvo EU: Važan korak

Slovenačko predsedništvo EU sa odobravanjem je ispratilo hapšenje Stojana Župljanina.

Predsedništvo EU naglašava da Stojana Župljanina treba odmah iz Beograda premestiti u Hag i ocenjuje da je njegovo hapšenje važan korak u ispunjavanju uslova saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Istovremeno, slovenačko predsedništvo EU nada se da će vlasti u Republici Srbiji još ojačati svoja zalaganja u tom pravcu, čime će nastaviti svoj put približavanja Uniji.

Velika Britanija: Saradnja ključni uslov

Velika Britanija pozdravila je hapšenje Stojana Župljanina, navodeći da je saradnja s Haškim tribunalom za ratne zločine "ključni uslov za napredak Srbije ka članstvu u EU", saopštila je britanska ambasada u Srbiji.

"Hapšenje je, u tom smislu, pozitivan korak", navodi se u saopštenju britanske ambasade.

U saopštenju se navodi i da Velika Britanija ostaje pri stavu da je privođenje i izručenje Tribunalu u Hagu preostalih optuženika za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina XX veka "suštinski bitno za proces pomirenja u regionu".

"Zbog toga, pozivamo vlasti u Srbiji da udvostruče svoje napore kako bi locirali i priveli pravdi i preostala optužena lica - Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića", zaključuje se u saopštenju.

EUFOR i NATO "oduševljeni"

Komandanti NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini saopštili su da su "oduševljeni" što su njihovi kombinovani kontinuirani napori na identifikaciji, remećenju i zatvaranju mreža za podršku optuženima za ratne zločine doprineli uspešnom hapšenju Stojana Župljanina.

Sve više se odbegli ratni zločinci nalaze izolovani, sa manje mesta gde se mogu sakriti i sa manje pristalica koji će ih zaštititi, a očito je da je to sada slučaj i u Srbiji, navodi se u zajedničkom saopštenju stranih vojnih snaga u BiH.

EUFOR i NATO će, kako se navodi, nastaviti da pružaju podršku BiH i međunarodnim vlastima, kako bi im pomogli u suprotstavljanju ilegalnim mrežama za podršku optuženima za ratne zločine.

EUFOR i NATO, kaže se dalje u saopštenju, koriste ovu priliku da podsete da svaka osoba koja pruži informaciju koja vodi hapšenju i osudi, u bilo kojoj zemlji, optuženih za ratne zločine od strane Haškog tribunala, može računati na nagradu.

Nagrada od pet miliona dolara, podseća se u saopštenju, može biti isplaćena za Radovana Karadžića, Ratka Mladića ili Gorana Hadžića, a i Srbija je obećala jedan broj nagrada, uključujući 250.000 evra za Karadžića.

Stojadinović: Bez uticaja na vladu

Vojnopolitički komentator lista Politika Ljubodrag Stojadinović veruje da hapšenje haškog optuženika Stojana Župljanina neće bitno uticati na pregovore o formiranju vlade.

Gostujući u emisiji Kažiprst B92, Stojadinović je istakao da Župljanin ima pravo da se brani tako što negira svoj identitet.

"On to radi upravo zbog toga što je oko haških begunaca stvorena misterija na granici mita o neuhvatljivosti i afere da su službe bezbednosti upravo taj centar koji onemogućava njihovo hapšenje i priče da mogu imati dvojnike i da njihov identitet nije pouzdan čak ni za one koji znaju da su to oni", objašnjava Stojadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: