Štrajk pančevačkih "gumara"

Pančevo -- Zaposleni u Gumarskoj industriji u Pančevu rade u zapuštenim halama, plate ne dobijaju od novembra prošle godine, a novi vlasnik nije ni kročio u fabriku, piše Politika.

Izvor: Politika
Podeli

19. maja je proglašen generalni štrajk, a od tada radnici uzalud čekaju da na razgovore i pregovore dođu direktorka ili vlasnik firme. Direktorka Zorica Jovanović je na bolovanju, a vlasnik Prvoslav Dobnjak se sa predstavnicima štrajkačkog odbora susreo samo jednom, u prostorijama Opštinskog veća samostalnog sindikata.

U fabriku nikada nije kročio, a sa nezadovoljnim radnicima se – dopisuje.

Predsednik štrajkačkog odbora GIP-a Milivoje Jovanović kaže da je račun preduzeća blokiran još od 2004, ali se preko "paralelnog računa”, jer je kakve-takve proizvodnje bilo, ponešto ipak isplaćivalo zaposlenima.

Međutim, od novembra 2007, kada je GIP na aukciji kupio Drobnjak, ničega, osim naknade za prevoz, nije bilo. Radnici kažu da im je krivo i što niko iz lokalne samouprave nije došao da ih poseti, mada su svesni da opštinske vlasti u ovakvim slučajevima nemaju ingerencije.

Slavoljub Sibinov, predsednik samostalnog sindikata GIP-a, kaže da su se do pre mesec dana tamo proizvodili delovi za Zastavu, IMT i IMR.

Sada radnici odbijaju da nastave da rade u nedostojno teškim uslovima, a bez plate. U pismenom reagovanju na odluku o stupanju u štrajk, vlasnik Prvoslav Drobnjak objašnjava kako će se utvrđivati plate radnika, ali ne garantuje da će ih biti.

Od Agencije za privatizaciju stigao je nalaz da vlasnik GIP-a nije ispunio uslove iz kupoprodajnog ugovora, pa mu je dat rok od 60 dana da to učini ili će ugovor biti raskinut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 773 idi na stranu