"Nema ratifikacije SSP-a bez Haga"

Hag -- Holandski ministar spoljnih poslova kaže da neće predati parlamentu na ratifikaciju SSP između Srbije i EU dok se ne bude video napredak u saradnji s Hagom.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Obraćajući se juče holandskim poslanicima, Maksim Ferhagen je kazao da je tako odlučio jer Srbija ne sarađuje u potpunosti sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Hagu, prema izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.

Bramerc je u tom izveštaju naveo da Srbija nije načinila nijedan ozbiljan napor u potrazi za haškim beguncima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem.

Holandija: Prerano za ocenu

Holandija smatra da je današnje hapšenje haškog optuženika Stojana Župljanina "korak u dobroj pravcu", ali i da je "prerano" za ocenu o punoj saradnji s Haškim tribunalom, koja je uslov za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i primenu Privremenog sporazuma s Evropskom unijom, izjavio je Tanjugu portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs. "Ovo hapšenje dokazuje da je neophodno insistirati na punoj saradnji srpskih vlasti s Haškim tribunalom", Za Holandija je to "korak u dobrom pravcu", rekao je Rijs.

Podsetimo, Holandija i Belgija su se protivile potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije sve dok Beograd ne bude u potpunosti sarađivao sa Tribunalom u Hagu, odnosno, dok ne bude uhapsio i priveo pravdi haške begunce.

Te dve države su, međutim, uoči majskih parlamentarnih izbora u Srbiji, pristale da potpišu taj sporazum, uslovljavajući njegovu ratifikaciju "potpunom saradnjom sa Tribunalom u Hagu".

"To je stav cele EU"

Nijedna članica Evropske unije, pa ni Holandija, neće slati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom na ratifikaciju u svoj nacionalni parlament pre nego što Beograd ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom, izjavio je Tanjugu portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs.

"To je zvaničan stav celokupne EU, koji je ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen ponovio juče na sastanku (holandskog) parlamentarnog komiteta pred sastanak Saveta ministara EU", 16. juna u Luksemburgu, objasnio je Rijs.

"Ministar Ferhagen je ponovio jednoglasnu odluku EU da se SSP ne upućuje na ratifikaciju u nacionalne parlamente, niti da Privremeni sporazum može da se primenjuje sve dok Srbija ne ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom", naglasio je on.

Rijs je istakao da se u odnosu na takvu odluku, donetu 29. aprila u Luksemburgu, "pojavio novi faktor, a to je izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o tome da Srbija nije ostvarila punu saradnju s Hagom".

"Izveštaj Bramerca je veoma važan faktor za ocenu saradnju Srbije s Haškim tribunalom i zbog toga ne očekujemo neke promene u dogledno vreme", naglasio je holandski portparol.

"Do promene bi moglo da dođe ukoliko dođe do pune saradnje s Haškim tribunalom, a najbolji dokaz za to je - Ratko Mladić u avionu za Hag", rekao je Rijs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu