Kosovo dobilo himnu

Skupština Kosova usvojila je na svečanoj sednici himnu autora Mendija Mendićija.

Izvor: Beta

Sreda, 11.06.2008.

12:07

Default images

Nakon što su danas još jednom preslušali predlog oko koga je juče postignut konsensus, poslanici su usvojili Mendićijevu melodiju i proglasili je himnom Kosova. Pobedničku himnu, koja se na konkrusu pojavila pod šifrom "Evropa", čini muzička melodija bez reči.

Himna je usvojena pre 15. juna, dana kada na snagu stupa novi Ustav, na zahtev koji su Skupštni Kosova uputili predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači.

Insitucije Kosova će povodom stupanja na snagu novog Ustava u nedelju 15. juna organizovati svečanu akademiju na kojoj će prvi put biti izvedena i himna Kosova.

Predsedništvo Skupštine odlučilo je juče i da se u ponedeljak održi svečana sednica parlamenta povodom sutpanja na snagu Ustava Kosova tokom koje će se poslanicima obratiti i američki kongresmen Eliot Engel.

Predstavnici kosovskih Srba inače nisu prisustvovali današnjoj sednici. Šef poslanickog kluba Samostalne liberalne stranke Bojan Stojanović izjavio je da je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova usvajanje himne očekivan događaj na koji poslanici ove srpske stranke nisu mogli da utiču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: