Kosovo dobilo himnu

Priština -- Skupština Kosova usvojila je na svečanoj sednici himnu autora Mendija Mendićija.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Nakon što su danas još jednom preslušali predlog oko koga je juče postignut konsensus, poslanici su usvojili Mendićijevu melodiju i proglasili je himnom Kosova. Pobedničku himnu, koja se na konkrusu pojavila pod šifrom "Evropa", čini muzička melodija bez reči.

Himna je usvojena pre 15. juna, dana kada na snagu stupa novi Ustav, na zahtev koji su Skupštni Kosova uputili predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači.

Insitucije Kosova će povodom stupanja na snagu novog Ustava u nedelju 15. juna organizovati svečanu akademiju na kojoj će prvi put biti izvedena i himna Kosova.

Predsedništvo Skupštine odlučilo je juče i da se u ponedeljak održi svečana sednica parlamenta povodom sutpanja na snagu Ustava Kosova tokom koje će se poslanicima obratiti i američki kongresmen Eliot Engel.

Predstavnici kosovskih Srba inače nisu prisustvovali današnjoj sednici. Šef poslanickog kluba Samostalne liberalne stranke Bojan Stojanović izjavio je da je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova usvajanje himne očekivan događaj na koji poslanici ove srpske stranke nisu mogli da utiču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu