Aligrudić: Pregovori još traju

Beograd -- Uprkos izjavi Vojislava Koštunice u kojoj izražava pesimizam, potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić kaže da to ne znači da su pregovori sa koalicijom oko SPS-a završeni.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Nakon skoro mesec dana razgovora o formiranju nove vlade Srbije, došlo je do neke vrste preokreta. Lider DSS-a Vojislav Koštunica saopštio je juče da je sve manje realno da se sa koalicijom oko SPS-a ostvare ciljevi nacionalne vlade.

Koštunica je razočaran što od koalicije oko SPS-a nije dobio odgovor na pravnu analizu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju je uradio DSS.

Koštunici nije odgovoreno ni na informaciju o mogućnostima povećanja penzija u 2008. godini, za koji on smatra da je dovoljna ekspertima iz PUPS-a za pravljenje analize za svoje zahteve i projekte.

Zbog toga, kako kaže Koštunica, DSS više neće praviti nikakve analize, već je sad red na koaliciju oko SPS-a da napravi sve dodatne analize potrebne za ostvarivanje njihovih zahteva.

To izostajanje odgovora, kako navodi Koštunica, pokazuje da kolicija oko SPS-a nije potpuno potvrdila da želi da se napravi nacionalna vlada.

Uprkos ovakvom neuobičajeno oštrom stavu DSS-a, potpredsednik te stranke Miloš Aligrudić za B92 kaže da to ne znači da su pregovori sa koalicijom oko SPS-a završeni. Prema Aligrudićevom mišljenju, DSS je već objasnio sve na temu povećanja penzija.

"Mislim da je to otprilike još jedan u prilog argumenata da ta stvar ne ide dobro. Kada je bilo reči o razgovorima na tu temu, onda je jedan mali ekspertski tim DSS-a izašao sa analizom o tome kako to treba da izgleda i ponuđeno je drugoj strani na razmatranje", kaže on.

"Znate kako, ako smo ravnopravni učesnici u razgovoru, nijedna od strana u razgovoru nije šalter za informacije druge strane, nego jednostavno i ta druga strana onda napravi neku analizu, pa dođe sa nekim predlogom i idejom, pa o tome razgovaramo", kaže Aligrudić.

Prethodno je koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije rekla da od narodnjaka i radikala očekuju nova objašnjenja o zahtevu koji se odnosi na povećanje penzija.

Krkobabić: Čekamo ozbiljne odgovore

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić je juče rekao da se u analizi DSS-a navode samo statistički podaci o planu povećanja i visini penzija do kraja godine.

"Očekujem od naših partnera u razgovorima da nam dostave ozbiljne odgovore na principe koji su postavljeni, kako ih realizovati, ko je garant, sa čime ih realizovati, u kom vremenskom periodu, i da na taj način nastavimo razgovore", kaže on.

"Ukoliko tih principa ne bude, ukoliko ne bude bilo više ništa sem ovog papira koji je došao, ovaj papir nije osnova za bilo kakvo produženje razgovora", rekao je Krkobabić.

Slični stavovi mogli su se čuti i od predsednika SPS-a i Jedinstvene Srbije Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme.

"Mi ćemo u narednim danima pokušati da zauzmemo zajednički, jedinstven stav naše koalicije i o tim materijalima, ali naravno i o tome da li je na takav način moguće onda napraviti parlamentarnu većinu u Republici", rekao je Dačić.

Više o pitanju socijalne pravde i penzionera, koji je pokrenuo PUP, možete čitati u posebnoj vesti.

Izbori

Objavljeni rezultati u Sjenici

Sjenica, Beograd -- Nakon ponovljenih izbora u Sjenici, rezultati pokazuju da će "Bošnjačka lista za Evropski Sandžak" imati 14, a koalicija "Za Evropsku Sjenicu" 12 odbornika.

Izbori sreda 11.06. 22:12 Komentara: 8

NS: Ne odustajemo od zahteva

Beograd -- Potpredsednica NS Dubravka Filipovski izjavila je da stranke koje su potpisale sporazum o vlasti u Beogradu neće odustati od zahteva za konstitutivnom sednicom.

Izbori sreda 11.06. 13:36 Komentara: 4

Tadić: Razgovori nisu ni počeli

Beograd, Brisel -- Razgovori sa koalicijom okupljenom oko SPS-a nisu još počeli i svaka priča da je premijer dogovoren plod je spekulacija i novinarskih nagađanja, izjavio je Boris Tadić.

Izbori utorak 10.06. 19:05 Komentara: 31

Koštunica: Teško sa SPS-om

Beograd, Novi Sad -- Kako vreme prolazi, sve manje izgleda realno da je moguće sa koalicijom oko SPS-a ostvariti ciljeve nacionalne vlade, izjavio je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica.

Izbori utorak 10.06. 18:57 Komentara: 76
strana 1 od 238 idi na stranu