Tadić: Razgovori nisu ni počeli

Beograd, Brisel -- Razgovori sa koalicijom okupljenom oko SPS-a nisu još počeli i svaka priča da je premijer dogovoren plod je spekulacija i novinarskih nagađanja, izjavio je Boris Tadić.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Razgovori sa koalicijom SPS-PUPS-JS još nisu započeli i nije dobro što se imenom premijera licitira jer je najbitnije da se oformi stabilna socijalno odgovorna vlada koja će biti stvorena na evropskim i demokratskim principima, ističe lider Demokratske stranke i predsednik Srbije.

"Centralna tema je kvalitet nove vlade i personalna rešenja moraju biti u funkciji strateških ciljeva - podizanje životnog standarda i snaženje srpske ekonomije, privlačenje novih investicija, očuvanje suvereniteta i integriteta zemlje, kao njena evropska integracija, kao i izgradnja socijalno pravednog društva“, zaključio je Tadić.

Dinkić: Vlada već formirana

Mlađan Dinkić tvrdi da je proevropska vlada 100 posto formirana. I stranka SDA se danas priklonila koaliciji Za evropsku Srbiju.

Iako je odmah nakon parlamentarnih izbora Vojislav Koštunica ponudio ministarsku fotelju Sulejmanu Ugljaninu, njegova Stranka demokratske akcije Sandžaka odlučila je da će u vladu ići samo sa listom Za evropsku Srbiju. To je danas saopšteno pri potpisivanju sporazuma o saradnji između G17 plus i Stranke demokratske akcije.

Stranka Sulejmana Ugljanina, čija bi dva poslanika mogla da budu, pored Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, odlučujući faktor pri formiranju buduće vlade, odlučila se za evropsku Srbiju.

SDP: Produbljivanje podela

U partiji koju vodi Rasim Ljajić ne gledaju blagonaklono na sporazum koji su potpisali Dinkić i Sulejman Ugljanin. Potpredsednik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović kaže za B92 da SDP nije upoznat sa sadržinom potpisanog sporazuma, ali da se plaši da će on još više produbiti podele i nesporazume među Bošnjacima i njihove dve najjače političke partije.

"Čudno je da do takvog sporazuma dolazi baš u ovom trenutku. Postavlja se pitanje da li je do njega došlo samo zbog dva poslanika stranke Sulejmana Ugljanina ili je ovde reč o nečem drugom. SDP neće dopustiti da se ugroze naši interesi, i nije isključeno da će doći do poteškoća na terenu, posebno u Sandžaku, jer SDP je dugogodišnji koalicioni partner Demokratske stranke, sa većim uticajem u Srbiji i duplo većim brojem poslanika", kaže Omerović.

Naime, Sulejman Ugljanin razrešio je sve dileme kome će se SDA prikloniti, potpisvanjem sporazuma o saradnji sa strankom G17 plus, što znači da će od danas G17 i SDA nastupati zajedno na svim nivoima.

"Naša je velika želja, cilj i sreća da možemo da damo veliki doprinos formiranju proevropske vlade u najkraćem mogućem roku", kazao je Ugljanin.

Mlađan Dinkić tvrdi, međutim, da je vlada već formirana.

"Ako ste me čuli pre 15 dana da je 99 odsto proevropska vlada formirana, sada mogu da vam kažem da je to 100 posto. Nije bilo realno da vladu formiraju oni koji su izgubili izbore, i sada je bolje da deluju iz opozicije", smatra Dinkić.

Na pitanje novinara B92 kako će postupiti njegova partija ako socijalisti zatraže premijersko mesto za Ivicu Dačića, pošto pojedini mediji pišu da je Dinkić najveći protivnik toga, predsednik G17 plus je odgovorio: "Mediji nisu dobro obavešteni, o toj mogućnosti se uopšte ne razmišlja."

Dinkić je saopštio da će budućeg premijera dati DS, kao najjača partija u parlamentu.

Đelić: Vlada do kraja meseca

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić izjavio je u Briselu da bi proevropska vlada u Beogradu trebalo da bude formirana do kraja meseca.

Đelić je rekao i da bi Srbija do 2012. bila spremna za ulazak u članstvo Evropske unije. Uz dodatnu saradnju sa Haškim tribunalom, Srbija bi postigla tri cilja - status kandidata za ulazak u EU, prelaz na "belu šengensku listu" i kvalifikaciju za strukturne fondove.

"Duboko sam uveren da će u nedeljama koje slede jaka stabilna vlada biti formirana na republičkom, na nivou Beograda i ostalim gradovima, da će to biti socijalno odgovorna vlada koja će nam omogućiti da idemo napred ka evropskim integracijama i da ćemo pre leta ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Đelić.

U Evropskoj uniji najavljuju spremnost da pomognu Srbiji.

"Mi smo spremni da uradimo sve kako bismo pomogli Srbiji i ubrzali njenu kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, kao i to da joj omogućimo sve neophodne uslove", kazao je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Čanak: Najverovatnije sa socijalistima

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će lista Za evropsku Srbiju, u kojoj je i njegova stranka, najverovatnije formirati Vladu Srbije sa koalicijom SPS-PUPU-JS.

Mićunović: Proevropska vlada

Predsednik političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović, u izjavi za B92, ponovio je da sumnja da će koalicija oko SPS-a formirati vladu sa radikalima i narodnjacima.

On je istakao da očekuje da koalicija Za evropsku Srbiju počne da pregovara sa SPS-om, što će vrlo brzo dovesti do formiranja proevropske vlade.

U postizbornim pregovorima može se dogovarati o svemu "osim o karakteru vlade, koja mora biti proevropska", rekao je on za novosadski Dnevnik.

On je rekao da se nova vlada i pravi "zato da bi bila proevropska, ne da bi pravila ustupke socijalistima".

Navodeći da se ne može zaboraviti prošlost, Čanak je dodao da u jednom trenutku neka pitanja treba ostaviti po strani zbog onoga što sad mora da se uradi.

"U ovom trenutku nije važno kojih 126 poslanika će dići ruku za priključenje Srbije EU, ali je važno da se nađe tih 126 poslanika, da ne bismo došli u poziciju da izgubimo još četiri godine", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu