Koštunica: Teško sa SPS-om

Beograd, Novi Sad -- Kako vreme prolazi, sve manje izgleda realno da je moguće sa koalicijom oko SPS-a ostvariti ciljeve nacionalne vlade, izjavio je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Da bi nacionalna vlada uspešno branila državne i nacionalne interese, potrebna je i čvrsta volja i jasni politički principi, a dosadašnji pregovori nisu potvrdili da koalicija oko SPS-a u istoj meri kao i DSS-NS i SRS želi da se napravi nacionalna vlada, naveo je Koštunica u izjavi agenciji Tanjug.

On je kazao da je javnost upoznata da su DSS i NS napravili pravnu analizu SSP-a i do danas koalicija oko SPS-a nije odgovorila da li se slaže ili ima neke primedbe na tu analizu.

Takođe, DSS je uputio koaliciji oko SPS-a informaciju o mogućnostima povećanja penzija u ovoj godini. Ta informacija može ekspertima iz PUPS-a da posluži da naprave analizu za svoje zahteve i projekte. DSS neće praviti više nikakve analize, poručio je Koštunica.

SPS-PUPS-JS bez definitivnog stava

Koalicija okupljena oko socijalista nije zauzela konačan stav po pitanju skupštinske većine, izjavio je lider socijalista Ivica Dačić.

Lider socijalista kaže da koalicija SPS-PUPS-JS čeka do dobije odgovore od narodnjaka i radikala o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i socijalnim zahtevima.

Dačić je kazao da će koalicija nastupiti sa jedinstvenim poslaničkim klubom i napomenuo da PUPS može i da napravi svoj poslanički klub, ali to ne treba tumačiti kao znak nejedinstva.

Lider PUPS-a Jovan Krkobabić izjavio je da je dobio ekonomsku analizu DSS-a o ostvarivanju zahteva za poboljšanje položaja penzionera i dodao da taj papir ne znači ništa jer sadrži samo statističke podatke i precizirao da - ako ne dobije pravu analizu - nema potrebe da dalje pregovara.

Lider JS-a Dragan Marković Palma je ponovio da će podržati ratifikaciju SSP-a, a precizirao je da je koalicija oko socijalista za to da se taj sporazum ne poništava.

Marković je ranije danas izjavio za B92 da je njegova stranka za prekid pregovora sa radikalima, ali nije hteo da otkrije da li će se povući iz koalicije ako ne dobije podršku koalicionih partnera.

"Rano je govoriti o tome, ali stav JS je poznat od pre tri meseca. Koalicija je jedinstvena posle stava Dačića da je protiv poništavanja SSP-a. Nadam se da ćemo konačno imati zajednički jedinstven stav o tome", kaže Marković.

U koaliciji Za evropsku Srbiju očekuju da će formirati vladu zajedno sa socijalistima, a više o stavovima stranaka te koalicije možete pročitati u posebnoj vesti.

Mrkonjić: Pregovori idu, ali nervozno

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da pregovori sa narodnjacima i radikalima "idu svojim tokom", ali je dodao da je problem što su, po njegovoj oceni, nervozni.

"Pregovori idu svojim tokom, po mojoj proceni idu dobro, mada bih ja voleo, kao čovek rokova, da to ide brže, ali ne ide", rekao je Mrkonjić Tanjugu.

On je, međutim, primetio da su ti "razgovori nervozni" i da je "u tome problem".

Mrkonjić je takođe ocenio da su "u pravu lideri stranaka članica koalicije oko socijalista, predsednici Jedinstvene Srbije i PUPS-a Dragan Marković Palma i Jovan Krkobabić, što insistiraju na razrešenju spornih pitanja, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i socijalnog programa".

Ilić: Pregovori sa SPS-om spori, ali traju

Lider Nove Srbije Velimir Ilić demantovao je izjavu koji je dao listu Danas u kojem je rekao da su pregovori sa socijalistima završeni i sada kaže da se razgovori o vladi ipak nastavljaju.

Velimir Ilić nije optimističan po pitanju saveza sa SPS-om, ali smatra da nije sve gotovo. Pregovore o formiranju vlade nazvao je pijacom u kojoj se lako može desiti i da portir postane premijer. Lider Nove Srbije, koji je listu Danas najavio odlazak u opoziciju jer im je, kako je rekao, jasno da socijalisti pregovaraju sa demokratama, ipak sada tvrdi suprotno.

"Ne, nisam ja to rekao, to neki listovi zloupotrebljavaju. Ne, ne... Pregovori se nastavljaju, ali sporo. Prvo jedni nemaju vremena, pa drugi. Svi idu na neke dodatne konsultacije, svi imaju neke mentore. Ja ne razumem šta se to dešava", kaže Ilić.

Ilić kaže da je razočaran dojučerašnjim prijateljima, Sulejmanom Uglaninom, Vukom Draškovićem i Draganom Markovićem Palmom, koji su mu okrenuli leđa.

Nikolić: SPS će se okrenuti DS-u

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, ocenio je, gostujući u Poligrafu TV B92, da je nakon izjašnjavanja Bošnjačke liste i signala koji stižu iz dela koalicije oko SPS-a, realnije da će se SPS okrenuti DS-u.

On smatra da smo trenutno najdalje od novih izbora, koji, kako kaže, nikome ništa novo ne bi doneli.

"Hajde da počnemo od DSS-a - ona bi dobila znatno manje, koalicija oko nje takođe, oni bi išli naniže. Radikali bi takođe išli naniže. Nešto malo bi poboljšali svoj položaj DS, ne toliko njeni partneri u koaliciji, sama ona. I imali bismo, objektivno, gotovo iste rezultate sa istim dilemama", smatra Nikolić.

I dnevna štampa u Srbiji piše da je sve izvesnije da će novu većinu u parlamentu činiti koalicije okupljene oko DS-a i SPS-a, kao i stranke manjina. O tome možete čitati više u posebnoj vesti u kategoriji Drugi pišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu