Festival Vudstok dobio muzej

Festival Vudstok, koji je uticao na celu generaciju mladih ljudi i bio prekretnica jednog vremena, dobio je svoj muzej.

Izvor: B92

Sreda, 04.06.2008.

10:55

Default images

On se nalazi na istom mestu koje je u avgustu 1969. preplavilo 400.000 mladih ljudi, koji su učestvovali u stvaranju istorije na ovom trodnevnom festivalu. Muzej u Betel Vudsu, na 128 km od Njujorka, samo je deo 100 miliona dolara vrednog muzičkog i umetničkog centra, u kome je oživljeno kompletno iskustvo Vudstoka.

Majkl Igan, koji je zadužen za razvoj muzeja, kaže da je on zamišljen kao predstava iz tri dela.

"Prvi čin predstave je priča o šezdesetim, drugi je o samom festivalu Vudstok, a treći je istraživanje o tome šta on znači danas i koliki je bio njegov uticaj", rekao je Igan.

Na prvom koraku šetnje kroz šezdesete posetioce dočekuju Dr Spok i JFK, a zatim se nižu eksponati preko preko gogo čizama i perlica do lančane ograde koja nije uspela da zadrži hipi generaciju.

Oni koji su bili na Vudstoku mogu da snime svoje priče i ostave ih u muzeju za buduće generacije.

Za neke od posetilaca koji se sećaju šezdesetih, ova era još uvek traje.

"Koreni uticaja na današnju muziku i odeću su ovde. I ja sam bila hipi i imala sam gogo čizme i perlice. Još uvek nosim perlice", kazala je Irena, "dete cveća".

Oni koji žele da vide glavnu binu i zamisle kako je izgledala ova padina ispunjena hipicima, mogu da se odvezu nizbrdo od muzeja i parkiraju pored znaka koji je godinama glavna istorijska atrakcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: