BiH: Podignuta optužnica za genocid

Sarajevo -- Posebno odeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH podiglo je optužnicu protiv Vase Todorovića iz Srebrenice, koji se tereti za krivično delo genocida.

Izvor: Beta
Podeli

Todorović (1968) je optužen da je kao pripadnik specijalne policije, sa pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a RS, od 10. do 19. juna 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, s ciljem da iz zaštićene zone UN-a Srebrenice trajno i prisilno premesti oko 40.000 civila i po kratkom postupku ubije više od 7.000 muškaraca Bošnjaka.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je Todorović 12. juna 1995. učestvovao u pretresu sela naseljenih bošnjačkim stanovništvom u području zaštićene zone UN Srebrenica, u okolini Potočara.

On je dva dana na putu Bratunac-Konjević Polje učestvovao u održavanju prohodnosti saobraćajnice radi nesmetane deportacije bošnjačkog stanovništva autobusima i kamionima.

Todorović se tereti da je učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca koji su pokušavali kroz šumu da pobegnu, plašeći se da će ih MUP i Vojska RS zaroblti i likvidirati.

Učestvovao je u sprovođenju kolone koju je činilo nekoliko stotina zarobljenika iz mesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će biti pogubljeni.

Todorović je i nakon zatvaranja i ubijanja zarobljenika, stražario i na taj način sprečavao bekstvo zarobljenika.

On se tereti da je s ciljem delimičnog istrebljenja grupe Bošnjaka, kao nacionalne grupe, počinio, podsticao, pomagao i podržavao nanošenje teških telesnih i duševnih povreda i ubijao zarobljenike, čime je počinio krivično delo genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu