Presečen virtuelni lanac piraterije

Beograd -- U Kraljevu su uhapšene dve osobe osumnjičene za organizovanje rasturanja piratskih filmskih, muzičkih, softverskih i drugih autorskih dela.

Izvor: Tanjug
Podeli

Policija je tu akciju izvela u koordinaciji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal. "To je prvi put na teritoriji Srbije da je presečen nelegalni virtuelni kanal distribuiranja piraterije u obimu koji daleko prevazilazi fizičku pirateriju", ističe se u saopštenju MUP-a.

Piratski materijal distribuiran je putem Interneta, sa FTP servera, i tako omogućeno korišćenje tih sadržaja svim korisnicima koji su ovakve nezakonite usluge plaćali.

Zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo "neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava", uhapšeni su organizator Željko Jovanović i Slobodan Milenković.

Oni su osumnjičeni da su od 2005. do danas, putem bežične Internet mreže pod nazivom Ekskalibur (Excalibur), koju na teritoriji Kraljeva i Mataruške Banje održava osumnjičeni Jovanović, sa FTP servera koji se nalaze u njegovoj kući u Ribnici, neovlašćeno distribuirali više hiljada različitih autorskih dela (muziku u formatu mp3, filmove u formatu divx, računarske programe, elektronske knjige i dr).

Oni su tako, uz novčanu nadoknadu, omogućili korisnicima pristup navedenim serverima radi preuzimanja neovlašćeno pribavljenih autorskih dela. Među različitim sadržajima bili su najnoviji računarski programi, filmski i muzički hitovi i računarske igrice.

MUP nastavlja rad na utvrđivanju svih činjenica i identifikaciji svih osoba "vezanih" za taj slučaj, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, navedeno je u saopštenju.

Republičko tužilaštvo je na osnovu novog zakona prošle godine imenovalo Lidiju Komlen-Nikolić za posebnu tužiteljku Odeljenja za visokotehnološki kriminal, sa mandatom od četiri godine.

Prošle godine, Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala je imalo 86 predmeta kiber ili sajber-kriminala, kojim su bili obuhvaćene 103 osobe, a podneto je 11 optužnica.

Prema podacima Republičkog tužilaštva, lane je počinjeno 85 krivičnih dela protiv intelektualne svojine, sedam protiv bezbednosti računarskih podataka i 10 protiv imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu