Prijateljski odnosi Nemačka-Rusija

Berlin -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev poslao je "dobar signal" da će jačati pravnu državu u Rusiji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Beta
Podeli

Medvedev je sedam dana nakon inauguracije, 7. maja, najavio da će Nemačka biti prva evropska zemlja koju će posetiti kao novi šef države, jer te dve zemlje imaju "posebne odnose". U svom redovnom nedeljnom obraćanju, Merkelova je podsetila da su "Nemačka i Rusija povezani prijateljskim i strateškim odnosima" koji bi mogli još "čvršće da se razvijaju".

Merkelova je, takođe, rekla da je "veoma srećna" što su zemlje Evropske unije i Rusija, nakon više godina blokade, odobrili početak pregovora o novom sprazumu o strateškom partnerstvu, čiji je cilj da definiše međusobnu ekonomsku saradnju.

U tom kontekstu, Merkelova se založila za jedinstven stav kada je reč o energetskim pitanjima.

"Neophodno je da jasno istaknemo da EU ima zajednički stav o energetskoj bezbednosti, i da nameravamo da naše odnose sa Rusijom zasnujemo u tom kontekstu saradnje, odnosno na ugovornoj osnovi", rekla je ona.

Govoreći o nemačko-ruskim ekonomskim odnosima, nemačka kancelarka je ocenila da Nemačka može "u mnogim oblastima da doprinese modernizaciji Rusije".

Kako pokazuju podaci, godišnja robna razmena dve države prelazi 50 milijardi dolara.

Svet

SAD optužuju mjanmarsku huntu

Vašington -- Sekretar za odbranu SAD Robert Gejts optužio je mjanmarsku vojnu huntu da je ometanjem humanitarne pomoći posle ciklona Nargis prouzrokovala smrt desetina hiljada ljudi.

Svet subota 31.05. 13:01 Komentara: 2

Honduras: Avion skliznuo sa piste

Tegusigalpa -- Salvadorski putnički avion je po jakoj kiši po sletanju na aerodrom u Tegusigalpi, Honduras, skliznuo sa piste, uleteo u auto-put, udario nekoliko automobila i zgradu.

Svet subota 31.05. 09:29 Komentara: 0

Presuda za ranč "Želja za Cionom"

Beograd -- Više od 400 dece, koja su pre dva meseca odvedena iz poligamističke verske zajednice sa ranča u Teksasu, po nalogu višeg suda Teksasa, biće vraćena svojim roditeljima.

Svet subota 31.05. 09:26 Komentara: 2

Zemljotres na Islandu

Beograd -- Zemljotres jačine 6,2 stepena na Rihterovoj skali pogodio je južni deo Islanda i izazvao brojna pucanja tla i oštećenja na kućama.

Svet petak 30.05. 19:20 Komentara: 0
strana 1 od 142 idi na stranu