Prijateljski odnosi Nemačka-Rusija

Berlin -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev poslao je "dobar signal" da će jačati pravnu državu u Rusiji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Beta
Podeli

Medvedev je sedam dana nakon inauguracije, 7. maja, najavio da će Nemačka biti prva evropska zemlja koju će posetiti kao novi šef države, jer te dve zemlje imaju "posebne odnose". U svom redovnom nedeljnom obraćanju, Merkelova je podsetila da su "Nemačka i Rusija povezani prijateljskim i strateškim odnosima" koji bi mogli još "čvršće da se razvijaju".

Merkelova je, takođe, rekla da je "veoma srećna" što su zemlje Evropske unije i Rusija, nakon više godina blokade, odobrili početak pregovora o novom sprazumu o strateškom partnerstvu, čiji je cilj da definiše međusobnu ekonomsku saradnju.

U tom kontekstu, Merkelova se založila za jedinstven stav kada je reč o energetskim pitanjima.

"Neophodno je da jasno istaknemo da EU ima zajednički stav o energetskoj bezbednosti, i da nameravamo da naše odnose sa Rusijom zasnujemo u tom kontekstu saradnje, odnosno na ugovornoj osnovi", rekla je ona.

Govoreći o nemačko-ruskim ekonomskim odnosima, nemačka kancelarka je ocenila da Nemačka može "u mnogim oblastima da doprinese modernizaciji Rusije".

Kako pokazuju podaci, godišnja robna razmena dve države prelazi 50 milijardi dolara.

strana 1 od 142 idi na stranu