"Medački džep": Najavljuju se žalbe

Nakon presude u Zagrebu po kojoj je Rahim Ademi oslobođen optužbi, a Mirko Norac osuđen na 7 godina zatvora, žalbe su najavili i tužilaštvo i Norčeva odbrana.

Izvor: B92

Subota, 31.05.2008.

09:15

Default images

Portparol hrvatskog Državnog tužilaštva Martina Mihordin najavila je da će tužilaštvo, kad primi presudu, uložiti žalbu na presudu generalima. I Norčev advokat Željko Olujić smatra da postoji dovoljno elemenata za rušenje presude.

On je rekao da se to, naročito, odnosi na deo u kome je zauzet stav da se sudi za krivično delo nečinjenja, jer takav zločin u to vreme nije poznavalo hrvatsko zakonodavstvo.

Predsednik dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je presudu kao sramotnu, jer za ove zločine postoji obilje dokaza.

Udruženje Srba nazadovoljno

Članovi udruženja Srba iz Hrvatske nezadovoljni su presudom hrvatskog pravosuđa.

Sekretar udruženja Milojko Budimir rekao je, gostujući u vestima B92, da je u vojnoj akciji u Medačkom džepu stradalo 60 civila, a ne 23, kako je navedeno u presudi.

"Uništeno je bilo sve, i ljudi i zivotinje, to je bila sprzena zemlja, i očekivali smo na osnovu toga, na osnovu tih zločina koji su gotovo neponovljivi, ako znamo da su Bljesak i Oluja doneli nove zrtve, da će sigurno ta presuda biti drastičnija", rekao je on.

"Prosto je bilo neverovatno da prvi optuženi, Ademi, nije kriv, a da neki koji su bili odgovorni uopše ne odogvaraju", rekao je Budimir za B92.

Budimir je izjavio i da je operacija hrvatskih oružanih snaga "Oluja" bila "stravičan zločin" i podržao izjavu šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića koji je na sastanku Jadransko-jonske inicijative jasno okarakterisao kao "etničko čišćenje".

Jeremić je na tom sastanku održanom 27. maja u Zagrebu izjavio da bi Srbija i Hrvatska trebalo zajedno da predvode region prema članstvu u Evropskoj uniji, ostavljajući iza sebe tragedije kao što je razaranje Vukovara i etničko čišćenje više od četvrt miliona hrvatskih Srba u akciji "Oluja".

Nezadovoljni i hrvatski veterani

Predstavnici Udruženja hrvatskih ratnih invalida Domovinskog rata najavili su mogućnost uličnih protesta zbog presude penzionisanom generalu Mirku Norcu za ratne zločine u akciji Medački džep.

"Videt ćemo što je najbolje učiniti. Ne isključujemo niti jednu mogućnost pa niti proteste, jer je demokratsko pravo svakoga da reagira kada se radi o zaštiti nacionalnih interesa" najavio je Jutarnjem listu predsjednik HVIDRA-e, Josip Đakić.

Predstavnici udruženja branitelja smatraju kako je nelogično da je Ademi kao nadređeni - oslobođen, a Norac kao podređeni osuđen, te smatraju da dokazi za obe presude nisu bili dovoljni.

"Obe presude trebale su biti oslobađajuće. Puno je nelogičnosti u svemu, pa stoga ima nade da u drugom stepenu i Norac bude oslobođen", smatra Đakić, navodeći kako mu posebno smeta što su se Norac i Ademi u sudnici međusobno optuživali i pokušavali da prebace odgovornost na onog drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: