Liste predali svi osim SPS-JS-PUPS

Spisak narodnih poslanika RIK-u su za sada dostavile sve poslaničke liste koje će imati svoje predstavnike u novom sazivu Skupštine Srbije, osim koalicije SPS-PUPS-JS

Izvor: B92

Subota, 31.05.2008.

12:36

Default images

Kako je rekao sekretar Republičke izborne komisije Marko Danilović, koalicija oko Socijalističke partije Srbije najavila je da će spisak svojih poslanika dostaviti u ponedeljak. Danilović je napomenuo da je prema propisima rok za predaju poslaničkih spiskova istekao sinoć u ponoć, ali da postoji i dodatni rok od pet dana.

Koalicija za evropsku Srbiju u Skupštini Srbije imaće 102 poslanika, Srpska radikalna stranka imaće 78 predstavnika, koalicija DSS-NS 30, koalicija SPS-PUPS-JS 20, dok će Liberalno-demokratska partija imati 13 poslanika.

Mađarska koalicija - Ištvan Pastor u novom sazivu parlamenta imaće četiri poslanika, Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina imaće dva poslanika, dok je Koalicija Albanaca preševske doline osvojila jedan poslanički mandat.

Procedura konstituisanja Narodne skupštine

Prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik parlamenta prošlog saziva.

Sednicom, do izbora novog predsednika Skupštine, predsedava najstariji poslanik, kome u radu pomaže po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su osvojile najviše mandata.

Na prvoj sednici potvrđuju se mandati narodnih poslanika, bira se predsednik, potpredsednici i članova radnih tela skupštine i imenuje sekretar.

Verifikovanjem najmanje dve trećine mandata poslanika, Skupština je konstituisana i to, kako predviđa Ustav, mora biti urađeno 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

"Moguće je fizički da dođe do probijanja tog roka, ali, ponavljam, to bi, bez ikakve dileme, bilo kršenje Ustava. Sankcija za to ne postoji, pre svega zbog toga što je to jedna, kako bih rekao, vrlo tehnička i jednostavna procedura i ustavotvorac, pretpostavljam, nije mogao da predvidi da bismo mogli uopšte da dođemo u situaciju da se probija rok za izvođenje nečega, u principu i naizgled, vrlo jednostavnog", kaže Marko Blagojević iz CeSID-a.

Od trenutka konstituisanja skupštine počinju da teku i rokovi za izbor nove vlade.

Poslanici koji sednu u klupe u Skupštini imaju rok od 90 dana da izaberu novu vladu.

Ukoliko se to ne dogodi, odnosno niko ne obezbedi podršku od najmanje 126 poslanika za izbor vlade, predsednik Republike raspušta Skupštinu i raspisuje npove parlamentarne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: