Zagreb: Velika skupština Srba

Srpsko narodno vijeće usvojilo izjavu Velike skupštine kojom se želi unaprediti položaj Srba u Hrvatskoj, kao i odnosi dveju država i njihova evropska perspektiva.

Izvor: B92, Beta

Subota, 31.05.2008.

15:31

Default images

U Zagrebu je održan najveći posleratni skup izabranih predstavnika Srba u Hrvatskoj. Događaju su prisustvovala 1.682 predstavnika Srba iz cele Hrvatske. Kao gosti prisustvovali su najviši predstavnici hrvatskog državnog vrha, izaslanici Srpske pravoslavne crkve, kao i visoki zvaničnici iz Srbije i BiH.

Predsednik SNV Milorad Pupovac je, pozdravljajući učesnike skupštine i goste, istakao da je "glavni zadatak svih izabranih predstavnika u lokalnim većima da poboljšaju položaj pripadnika srpske manjine".

Pupovac je naglasio da je "važno ispunjenje tog zadatka kada je reč o rešavanju posledica rata, povratku izbeglih i rešavanju stambenog pitanja povratnika, kvalitetnijoj obnovi i o osiguravanju statusnih prava".

"Srbima u Hrvatskoj je dosta izdvajanja i mi želimo da se aktivno uključimo u sve delove života", rekao je Pupovac, dodajući da zbog toga "pledira na učesnike skupštine da podrže sve ono što su manjinski zastupnici tokom pregovora o ulasku u novu hrvatsku vladu zahtevali".

To je, kako je objasnio Pupovac, zahtev za prekid segregacije pripadnika manjina u odnosu na većinsko stanovništvo, kao i posebno biračko pravo uz redovno za sve pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je poručio da "menjanja sadašnjih granica u Evropi neće biti, nego da će one nestati kada se Evropa ujedini, jer samo takva udružena Evropa nakon veka krvavih ratova može biti najveći faktor mira u svetu".

Takva Evropa, dodao je hrvatski predsednik, "isključuje rat kao političko sredstvo", a "nacionalna manjina više ne može biti ničiji motiv da osvaja tuđu teritoriju, već most koji povezuje narode". On je upozorio da "još ima iluzionista koji misle da se granice u Evropi mogu menjati".

Mesić je dodao i da će "ujedinjenjem Evrope države ostati gde jesu, a granice će biti otvorene", pa će tako i Srbima i Hrvatima biti svejedno s koje strane granice se nalaze.

"Ovo područje više nikada neće biti bure baruta ako prihvatimo evropske standarde", kazao je Mesić pozivajući Srbiju da zajedno pomognu ujedinjavanju Evrope, pri čemu će Hrvatska izaći u susret Srbiji svojom pomoći.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je "RS spremna
na saradnju sa Hrvatskom i SNV u rešavanju problema Srba u Hrvatskoj
i ulasku u Evropsku uniju".

Dodik je rekao da predviđa da će istorija, koja još nije napisana za ovo područje vezano za rat, "napisati da su Srbi bili veliki stradalnici raspada bivše Jugoslavije, narod koji je stradao u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu".

"Mi smo 'loši momci' na svetskoj medijskoj pozornici jer nisu hteli da nas razumeju", rekao je Dodik, dodajući da "ima onih koji kažu da Republika Srpska nije država".

Dodik je rekao da je "predsedniku SNV-a Miloradu Pupovcu za vreme govora zastajao glas, iz čega je on osetio svu težinu položaja Srba ovde".

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, koji je učestvovao na današnjem skupu u Zagrebu kao izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića, poručio je da Srbija s pažnjom prati učešće predstavnika Srba u hrvatskoj vladi.

"Tužba opterećuje odnose dve države"

Komentirajući tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je za Jutarnji list da ona predstavlja opterećenje za Srbe u Hrvatskoj te da činjenice u tom slučaju nemaju samo jednu stranu.

"Ona sigurno predstavlja opterećenje i za korak napred u odnosima između Hrvatske i Srbije", ocenio je Pupovac.

Dodao je kako očekuju da će Međunarodni sud u Hagu, kojem je Hrvatska tužila Srbiju, rukovođen logikom pravde, ali i činjenicama ratnih događanja, doneti onakvo mišljenje "kakvo mi mislimo da je najbolje i za Hrvate i za Srbe i za Srbe u Hrvatskoj".

"Te činjenice nisu niti jednostrane, niti jednostavne", rekao je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: