Čačak: Optužnica zbog rasizma

Tužilaštvo u Čačku podiglo je optužnicu protiv 26 navijača fudbalskog kluba Borac, zato što su na rasnoj osnovi vređali tamnoputog fudbalera Majka Tamvanjeru iz Zimbabvea.

Izvor: B92

Subota, 31.05.2008.

09:06

Default images

Navijači su optuženi da su na utakmici, odigranoj 14. oktobra 2006. godine na stadionu Borca u Čačku, izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost, za šta je kazna šest meseci do pet godina zatvora.

U optužnici se navodi da su navijači na ogradi stadiona, okrenutoj ka terenu, napisali transparent "Odlazi odavde, jer te ovde niko ne voli".

Zatim su vođe navijača Dragan Dragović (24), Slobodan Gostiljac (25) i Jovica Ristić (25) podelili ostalim navijačima bele kapuljače od najlona sa prorezima za oči, nalik na maske pripadnika a,meričke rasističke organizacije "Kju Kluks Klan" koje su oni i
stavili na glave.

Kako se navodi u optužnici, navijači su uzvikivali "Odlazi odavde jer te niko ne voli", "Niger aut", uz podizanje desne ruke u stilu nacističkog pozdrava i uzvikivanje "Zig hajl" i "Hajl Hitler".

Oni su zatim iznad glava razvili zastavu nekadašnje američke južnjačke, robovlasničke Konfederacije, veličine četiri puta pet metara.

Optužnica tereti navijače da su sve to uradili sa umišljajem, znajući da su kapuljače i zastava američkog Juga simbol mržnje prema crncima i da su sve izgovorene i napisane reči bile usmerene prema Tamvanjeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: