Leskovac: Jagode umesto paprika

Leskovac -- Kraj oko Leskovca koji je poznat po uzgoju paprika, polako se okreće drugih isplativijim proizvodima, na primer - jagodama.

Izvor: B92
Podeli

Male cene i veliki troškovi transporta naterali su poljoprivrednike da se odreknu paprika jer jagoda ima dobru cenu na domaćem tržištu, a velike količine se izvoze. Najveći problem poljoprivrede u Južnoj Srbiji su usitnjenje parcele na kojima je neisplativo uzgajati ratarske kulture.

Da bi jedna porodica mogla da živi od prihoda sa prosečnog poseda od nešto ispod tri hektara, mora da proizvede što skuplji proizvod po kvadratnom metru – do sada su to bili paprika i paradajz, ali od ove godine jagoda je daleko atraktivnija za uzgoj.

Jagoda traži velika početna ulaganja u odnosu na papriku – oko 10 do 15 hiljada evra po hektaru, ali jednom formiran jagodičnjak traje do šest godina, a troškovi podizanja amortizuju se već u prvoj godini.

Država stimuliše podizanje zasada jagoda tako što subvencionira cenu živića – oko osam dinara po biljci.

Kraj oko Leskovca jedan je od najsiromašnijih u Srbiji – uzgoj jagoda mogao bi da bude rešenje makar jednog dela socijalnog problema.

strana 1 od 52 idi na stranu