Za 4 meseca deficit 4,1 milijardu $

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prva četiri meseca ove godine bio je 4,1 milijardu dolara, što je 45,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.05.2008.

15:20

Default images

Kako su saopštili predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, deficit izražen u evrima iznosio je 2,7 milijardi, što je povećanje od 26,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U prva četiri meseca izvezeno je robe u vrednosti 3,5 milijardi dolara, što je 39,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uvezeno za 7,6 milijardi dolara, odnosno 42,6 odsto više.

Izraženo u evrima, izvoz robe bio je vredan 2,3 milijarde evra, što je povećanje od 21,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvoz robe bio je vredan 5,005 milijardi, odnosno 24,1 odsto više.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 45,7 odsto i manja je nego pokrivenost u istom periodu prošle godine, kada je bila 46,8 odsto.

Povećanje uvoza u proteklom periodu posledica je uvoza energenata i rude bakra i gvožđa, kao i rasta javne i lične potrošnje.

Povećanje izvoza rezultat je do sada obavljene privatizacije i restrukturiranja preduzeća, primene CEFTA sporazuma, izvoza viškova poljoprivrednih proizvoda, sporazuma sa Evropskom unijom o preferencijalnom izvozu tekstila i povoljnih odnosa razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu u prva četiri meseca bili su pojedinačno Italija sa 402 miliona dolara, Bosna i Hercegovina sa 398,7 miliona i Crna Gora sa 375,9 miliona dolara.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Ruska Federacija sa 1,3 milijarde dolara, Nemačka sa 918,5 miliona i Italija sa 737,7 miliona dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije.

Suficit je ostvaren u razmeni sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveći deficit javlja se u trgovini sa Rusijom, zbog uvoza energenata i nedovoljnog korišćenja bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: