Hag: Ozbiljne prepreke u saradnji

Glavni haški tužilac Serž Bramerc ocenio je u izveštaju UN da saradnja Srbije sa Tužilaštvom nije zadovoljavajuća kada je u pitanju potraga za preostalim beguncima.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2008.

15:41

Default images

"Tužilaštvo je dobilo adekvatne odgovore na čitav niz zahteva, ali ozbiljne prepreke ostaju kada se radi o pristupu nekim ključnim arhivima i dokumentima za suđenja u toku ili za ona koja će početi u skoroj budućnosti", navodi se u Bramercovom izveštaju u koji je agencija Tanjug imala uvid.

U izveštaju, koji Bramerc treba početkom juna da predstavi Savetu bezbednostu UN, navodi se da Tužilaštvo nastavlja da traži i pristup delu arhiva Bezbednosno-informativne agencije, ali da "uprkos ranijim dogovorima da se omogući nadzirani direktan pristup pripadnicima Tužilaštva, za sada pristup tim arhivima nije omogućen".

"Šta više, značajan broj traženih dokumenata nije dostavljen uprkos preciznim pojedinačnim zahtevima. Odbijanje da se omogući pristup arhivima BIA, kao i odlaganja u dostavljanju dokumenata ozbiljno ugrožavaju rad Tužilaštva", navodi se u izveštaju i precizira da su ti dokumenti "ključni za predstojeće suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću".

Što se tiče pristupa svedocima, srpsko tužilaštvo za ratne zločine u više navrata omogućilo je pojavljivanje važnih svedoka i dostavilo dokaze sa tekućih suđenja pred sudom u Beogradu, naveo je glavni tužilac Tribunala.

"Uprkos nekim akcijama srpske policije u cilju zaštite svedoka koji su primili pretnje, zaštita svedoka u Srbiji i sve veći problemi u dobrovoljnom pojavljivanju svedoka, posebno u slučaju protiv Vojislava Šešelja, nastavljaju da ozbiljno brinu Tužilaštvo", piše u izveštaju.

"Najkritičniji deo saradnje ostaje hapšenje begunaca. Tužilaštvo je uvereno da su preostali optuženi - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić - na dohvat ruke srpskih vlasti i da Srbija može da ih locira i uhapsi", naveo je Bramerc ocenjujući da je u tom domenu saradnja "nezadovoljavajuća".

Bramerc je naveo da je u periodu na koji se odnosi izveštaj, rad Akcionog tima bio "usporen" i da je "koordinacija između najvažnijih bezbednosnih agencija bila daleko od efikasne".

Glavni tužilac Tribunala smatra da "nedostatak jasne, konzistentne strategije i sistematskih istražnih radnji, usmerenih na lociranje i hapšenje begunaca i dalje ima negativan uticaj na napore u traganju".

"Srpski zvaničnici priznaju da je Akcioni tim radio smanjenim kapacitetom zbog političke nestabilnosti u Srbiji i neizvesnosti koja iz toga proizlazi", naveo je Bramerc i ukazao da je "jedini uočljiv korak u traganju za beguncima bila akcija srpskog tužilaštva za ratne zločine u Nišu, u okviru operacije hapšenja Stojana Župljanina".

Tačan datum predstavljanja devetog po redu izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala u UN još nije zvanično određen, ali postoje najave, kako iz Beograda, tako i iz Haga, da bi to trebalo da bude 4. juna.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić najavio je da će na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj radu Haškog tribunala biti predstavljen i odgovor Srbije na Bramercov izveštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: