Ademi oslobođen, Norcu sedam godina

Prvooptuženi za zločine u Medačkom džepu Rahim Ademi oslobođen je optužbe, dok je drugooptuženom Mirku Norcu dosuđena kazna od sedam godina zatvora.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.05.2008.

13:47

Default images

Presudu je danas, nakon gotovo godinu dana od početka suđenja, saopštio predsednik sudskog veća Županijskog suda u Zagrebu Marin Mrčela. Obojici penzionisanih generala sudilo se po komandnoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila u vojnoj akciji Medački džep.

Njima se na teret stavljalo što nisu preduzeli predviđene mere da spreče ubistva civila tokom i nakon akcije, pljačku njihove imovine, razaranje kuća i maltretiranja ratnih zarobljenika.

Nakon izlaska iz sudnice, Rahim Ademi izjavio je da je zadovoljan i da tek sada može nastaviti sa normalnim životom.
Mirko Norac (FoNet, arjiva)
U akciji u Medačkom džepu, prema optužnici, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenika, od kojih su neki okrutno mučeni i masakrirani, a razoreno je više od 300 kuća i drugih objekata, ubijena stoka i opljačkana vredna imovina.

Na izrečene prvostepene presude moguća je žalba Vrhovnom sudu Hrvatske.

Ademi je bio na slobodi, a Norac u zatvoru u Lipovici, gde služi 12-godišnju kaznu na koju je osuđen zbog masovih likvidacija srpskih civila na području Gospića u jesen 1991. godine.

Postupak protiv Ademija i Norca hrvatsko pravosuđe preuzelo je od Haškog suda.

Ljajić očekuje žalbu tužilaštva

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da očekuje da će tužilaštvo u Zagrebu uložiti žalbu na presudu hrvatskim generalima optuženim za zločine nad Srbima počinjene na području Medačkog džepa septembra 1993.

"Očekujemo u ovom trenutku da će tužilac uložiti žalbu na ovu prvestepenu presudu", rekao je Ljajić.

"Drugo, čekamo izveštaj OEBS-a koji je za haški tribunal nadgledao ceo ovaj postupak", kazao je on.

Ljajić je rekao da se nada da će Haško tužilaštvo, koje je ovaj predmet ustupilo hrvatskom pravosuđu, reagovati na presudu kojom je general Rahim Ademi oslobođen svih optužbi, a Mirko Norac osuđen po dve tačke optužnice na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora.

Haški tribunal, međutim, prema izjavi portparola Nerme Jelčić, nema nameru da komentariše ovu presudu.

"Haški tribunal ne može da komentariše presudu Ademiju i Norcu jer nije pravosnažna", rekla je ona u izjavi za nacionalnu televiziju, istakavši da bi to bilo "neukusno i neprofesionalno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: