Hrvatska: Šest odluka o nadležnosti

Hrvatska je zatražila od Međunarodnog suda pravde u Hagu da se oglasi nadležnim za tužbu te zemlje protiv Srbije zbog navodnog genocida 1991-95. godine.

Izvor: Beta

Petak, 30.05.2008.

15:10

Default images

Na kraju jednonedeljne rasprave o tom prigovoru, britanski profesor i advokat Filip Sends je, u ime Hrvatske, rekao da je Sud od 1993. do 2004. godine, u šest odluka utvrdio svoju nadležnost za tužbu koju je protiv Srbije, kao pravne naslednice SR Jugoslavije, podnela Bosna i Hercegovina.

Sends je ocenio da bi usvajanjem prigovora Srbije o nadležnosti, Međunarodni sud pravde "poništio" svoje ranije odluke.

Pravni tim Srbije je nadležnost suda osporavao tezom da SRJ u trenutku podnošenja hrvatske tužbe u leto 1999. nije bila članica UN, što je nužan uslov za nadležnost.

Glavni pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović naznačio je da je za tu zemlju od "vitalnog značaja" da zahtevi iz njene tužbe budu ispunjeni i da Srbija bude "suočena sa svojom odgovornošću sa patnje u Hrvatskoj 1991-95".

Zvanični Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

Napominjući da u kažnjavanju pojedinaca optuženih za zločine i vraćanju kulturnih dobara ima napretka, Šimonović je ocenio da je "dalek put" do trenutka kada će "Hrvatska biti zadovoljena".

Odluka najvišeg suda UN o tome da li je nadležan za tužbu Hrvatske protiv Srbije očekuje se na jesen.

U tužbi koju je podnela 1999. protiv tadašnje SRJ, Hrvatska je tvrdila da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida", zato što je direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

Mesić: Srbija da se suoči sa svojom istorijom

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je da ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić svojim izjavama ne može zaustaviti proces pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, i da može naneti štetu jedino Srbiji. Što se pre Srbija suoči sa svojom istorijom, to će biti bolje za tu državu, a uprkos prolongiranju susreta sa istinom, to će se morati desiti ranije ili kasnije, kazao je Mesić.

Ministar Jeremić je početkom nedelje na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu rekao da odnosi Srbije i Hrvatske nisu dobri u meri u kojoj bi trebalo da budu zato što je vlada premijera Ive Sanadera priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je rekao i da su dve zemlje prošle kroz period tragičnog razaranja Vukovara 1991. i etničkog čišćenja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. na Republiku Srpsku Krajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: