"Srbija ključno pitanje Balkana"

Slovenački istoričari, privrednici i političari navode da je Srbija ključno pitanje Balkana.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 30.05.2008.

12:32

Default images

Slovenački kulturno-privredni savez u četvrtak je u Trstu održao okrugli sto na temu Balkana i Evrope, na kome su učesnici zaključili da Balkan, pre svega, treba tretirati kao celinu. Upravo zbog toga nekadašnji slovenački predsednik Milan Kučan smatra da političku budućnost treba tražiti u Balkanu, sa Kosovom, kao celini.

Ključno pitanje za Balkan je, prema mišljenju učesnika, upravo Srbija odnosno to da li će se Srbija usmeriti ka Evropi ili će ostati stisnuta nacionalistima.

Nekadašnji slovenački podsekretar u italijanskom Ministarstvu evropskih poslova Miloš Budin ipak je ubeđen da će Srbija postati članica Evropske unije, ali ostaje pitanje kada i pod kojim uslovima će se to desiti.

Na podeljenost srpskog naroda, na one koji žele u Evropu i one koji su nacionalistički usmereni, upozorio je i slovenački istoričar Jože Pirjevec, koji je dodao i da se ne može znati kako će se događaji razvijati i kako će se Srbija suočavati sa sadašnjicom.

"Pitanje je i kako da EU nameće drugima uslove kojih se sama ne drži", dodao je Pirjevec, koji je predložio da se organizuje evropska konferencija za Balkan, po ugledu na helsinšku konferenciju 1975. godine.

Đelić: Kvalifikovati se za EU do 2012.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je da je pitanje pridruženja zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključno pitanje, ne spoljne, već unutrašnje politike država tog regiona.

"Zapadni Balkan je došao bliže EU poslednjih godina i politički i ekonomski, i svaka zemlja samostalno odlučuje kojom će se brzinom približavati EU", rekao je Ljoveras na otvaranju međunarodne konferencije "Ljubljanska agenda za novu fazu u Procesu stabilizacije i pridruživanja".

Region je, prema njegovim rečima, na primeru CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini pokazao kojim putem želi da ide.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je izrazio uverenje da će se Srbija, ukoliko dobije proevropsku vladu, do 2012. godine kvalifikovati za ulazak u EU.

Đelić je učesnike konferencije upoznao sa osnovama Nacionalnog programa za integraciju u EU, koji će javnosti biti detaljno predstavljen 9. juna, i tako ući u dvomesečni proces javne rasprave.

"Samo proevropska vlada, koja je rešena da ide ka tom cilju, moći će da ostvari ovaj program", istakao je Đelić, na skupu koji su organizovali Evropski pokret u Srbiji i nemačka fondacija "Fridrih Ebert".

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević ocenio je, otvarajući konferenciju, da sve zemlje regiona zapadnog Balkana možda prvi put u istoriji dele zajednički cilj - učlanjenje u EU.

Srbija, u tom smislu, prema njegovim rečima, ne može i ne sme ostati pusto ostrvo.

Konferencija je organizovana u okviru regionalne inicijative nevladinih organizacija koje nastoje da logistički potpomognu približavanje svojih zemalja EU, a povod je predsedvanje Slovenije EU, i mogućnost da ona svojim iskustvima pomogne susednim zemljama u procesu evropskih integracija.

U pauzi konferencije, šefica Kancelarije Vlade Srbije za pridruženje EU Tanja Miščević rekla je novinarima da je Slovenija do sada, u savetodavnom smislu, veoma pomogla Srbiji u procesu usaglašavanja zakonodavstva s propisima EU, budući da obe države potiču iz pravnog sistema bivše Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: