Uvrede na prostorijama Unije Roma

Na prostorijama Unije Roma Srbije u Beogradu nacrtan je kukasti krst i ispisane su pogrdne reči. Slučaj je prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.05.2008.

10:52

Default images

Predsednik Unije Roma Rajko Đurić rekao je da je na vratima i zidu prostorija u Sarajevskoj ulici, najverovatnije tokom noći, nacrtan kukasti krst pored koga je ispisano "J.... vam majku cigansku". Đurić smatra da je ovaj incident politički motivisan jer je Unija Roma uvek bila deo demokratskog bloka Srbije.

Đurić je pozvao svoje sunarodnike da svim sredstvima istupe protiv nove totalitarne vlasti u Srbiji i dodao da je ovaj događaj samo jedan od mnogih protiv romske populacije u Srbiji.

"Očigledno je da je ovaj grafit koji je ispisan na ulaznim vratima naše stranke politički motivisan jer naša stranka je uvek bila deo demokratskog bloka Srbije", kaže on za B92.

"Mi se zalažemo i zalagali smo se sve vreme dakle za proevropsku Srbiju, za demokratsku Srbiju i za Srbiju kao pravnu državu", kaže on.

Lider Unije Roma je dodao da je poslednjih godinu dana, a najviše u jeku izborne kampanje, dobijao preteće SMS poruke, ali da nije mnogo pridavao značaja tome.

Đurić je u dosadašnjem sazivu bio poslanik Unije Roma Srbije, koja, međutim, na izborima 11. maja nije prešla cenzus.

DS: Kazniti počinioce

Demokratska stranka oštro je osudila napad na prostorije Unije Roma Srbije.

"Nedopustivo je da u jednom civilizovanom i demokratskom društvu bilo koja manjina, a posebno romska, koja je najugroženija, bude meta napada, uvreda i pretnji", mnavodi se u saopštenju DS-a.

Demokratska stranka zahteva da državni organi pronađu i kazne počinioce, a svako širenje rasne, nacionale i verske mržnje mora biti najoštrije sankcionisano, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: