Gorivo u Srbiji ipak skuplje

Ministarstvo finansija odobrilo je poskupljenje goriva od večeras u ponoć, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.05.2008.

13:30

Default images

Motorni benzin biće skuplji u proseku 6,86 dinara, a dizel goriva 8,03 dinara po litru. Kako je rečeno agenciji Tanjug, odobren je procenat poskupljenja koje je Ministarstvo rudarstva i energetike predložilo prošle sedmice, a Ministarstvo finansija dalo je danas saglasnost.

Nova cena motornog benzina i bezolovnog motornog benzina (BMB) od 95 oktana trebalo bi da bude 108,13 dinara, umesto sadašnjih 101,49 dinara po litru.

Dizel D-2 poskupeće na 94,19 dinara, sa sadašnjih 86,9, eko 3 dizel na 98,34 dinara, sa 90,59, a evro dizel će poskupeti na 103,19 dinara, sa sadašnjih 94,89 dinara.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je 22. maja, prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, predložilo da gorivo u proseku poskupi 12,48 odsto, ali je Ministarstvo finansija "davanje mišljenja" odložilo za sedam dana, uz obrazlozenje da se radi o relativno visokom procentu.

Poslednja promena cena naftnih derivata u Srbiji bila je 7. maja, kada je gorivo na pumpama poskupelo u proseku 5,25 odsto, odnosno motorni benzini je poskupeo 2,7 dinara, a dizel goriva 3,2 dinara. Ministar Predrag Bubalo rekao je da je gorivo u moralo da poskupi iako je jasno da će nove cene doprineti povećanju inflacije. Bubalo je objasnio da država nije mogla da smanji akcize jer bi tada republički budžet bio u velikom minusu .

"Ukoliko bi u punom iznosu, dakle 6 i nešto dinara za toliko bile umanjene akcize, budžet bi bio u minusu za nekih 10 milijardi. Takođe vrlo je osetljivo pitanje što će ovim povećnjem cena koje je Ministarstvo finansija odobrilo još pre Vlade doći do povećanja inflacije od 0,68 odsto.

Predsednik udruženja "AD nafta" Nebojša Atanacković kaže za B92 da je Vlada ipak morala da smanji akcize da bi barem prividno pokazala da ne profitira samo na račun povećanje cene derivata.

"Potpuno je apsurdno i na neki način neozbiljno od strane ministarstva da tvrdi kako će, kako bi u slučaju smanjivanja akcize za samo dinar ili dva, ne znam koliko to smanjilo prihode budžeta jer mislim da to jednostavno ne stoji. Osim ukoliko nije budžet kada su ga pravili jesenas ako nisu računali na povećanje cena od 30 ili 50 odsto derivata, pa su na osnovu toga napravili budžet, ali je logično da su pravili budžet na osnovu cena koje su važile", rekao je Atanacković.

Posledice i reakcije u svetu

Cene naftnih derivata u Srbiji usklađuju se na svakih 15 dana sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i sa kursom dolara. Slična situacija je i u drugim balkanskim državama, pa je tokom ove nedelje poskupelo gorivo i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Naime, prošle nedelje ponovo je skočila cena goriva, a stručnjaci jednoglasno ocenjuju da je svet zahvatila energetska kriza. Benzin je poskupeo i u SAD, kao i u zemljama EU, u kojima su određene grupe građana čak organizovale i proteste jer traže da njihove vlade ukinu akcize na gorivo ili na neki drugi način spreče da gorivo dalje poskupljuje.

Nakon što su u Francuskoj ribari blokirali Lamanš zbog cene goriva, to je dodatno pogoršalo situaciju jer su uspaničeni vlasnici automobila počeli da kupuju zalihe goriva.

Pre dva dana i London je bio blokiran, jer su kolone kamiona zakrčile ulice u protestu britanskih prevoznika zbog munjevitog rasta cena nafte, za koje kažu da im je za gotovo polovinu uvećelo troškove za gorivo u protekloj godini.

Dizel se sada u Britaniji prodaje za 130 penija za litar - što je više nego dvostruko skuplje u odnosu na cenu u SAD. Britanija ima najveće poreze na gorivo u Evropi, od gotovo 65 odsto u ceni na pumpama.

A u SAD rekordne cene sirove nafte na svetskom tržištu izazvale su veliki skok cena goriva, koje su uoči proteklog vikenda dostigle rekord 16. put uzastopno.

To je bio razlog da veliki broj Amerikanaca ove godine odluči da promeni planove za odmor, prenosi Glas Amerike (VOA).

Da sve skuplje gorivo polako menja navike Amerikanaca, pokazuje i najnovije istraživanje kompanije "Delojt i Tuš", prema kojem je 12 odsto građana SAD ove godine odustalo od putovanja tokom proteklog vikenda, dok je 11 odsto odlučilo da ostane bliže kući.

Rekordne cene sirove nafte na svetskom tržištu, osim vozača, pogodile su i automobilsku industriju. Kompanija "Ford" je već objavila da će smanjiti prozivodnju i da više ne očekuje da će naredne godine biti profitabilna.

I avioindustrija trpi velike posledice. Najveća australijska aviokompanija "Kvantas" saopštila je da će smanjiti broj zaposlenih, ukinuti letove ka nekim destinacijama i prodati jedan broj aviona zbog sve veće cene kerozina.

"Činjenica je da je cena goriva nešto nad čim nemamo kontrolu, pa zato moramo da se usredsredimo na oblasti nad kojima je imamo", izjavio je izvršni direktor "Kvantasa" Džef Dikson, a prenela agencija DPA.

A nemački niskobudžetni prevoznik "Er Berlin", treći takav evropski avioprevoznik po broju putnika, saopštio je da je u prvom tromesečju ove godine zabeležio gubitak od 59 miliona evra zbog gotovo udvostručene cene goriva u odnosu na prošlu godinu.

U međuvremenu, pojedini ekonomisti veruju da bi barel nafte tokom leta mogao dostići cenu od 200 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: