Povećana referentna kamatna stopa

Monetarni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, sa sadašnjih 15,25 na nivo od 15,75 odsto.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.05.2008.

12:53

Default images

Monetarni odbor je konstatovao da dosadašnji stepen restriktivnosti monetarne politike nije dovoljan da bi se do kraja ove godine bazna inflacija ostvarila u planiranom okviru od tri do šest odsto.

Prema oceni Monetarnog odbora NBS, inflatorna očekivanja su porasla, pri čemu su i više cene derivata nafte i industrijskih prehrambenih proizvoda uticale na porast bazne inflacije, što je dovelo do toga da ona u drugom tromesečju bude iznad očekivane.

Kao još jedan od razloga za povećanje referentne kamatne stope, Monetarni odbor navodi i mogućnost fiskalne ekspanzije i porast zarada u javnom sektoru, imajući u vidu obaveze koje proističu iz usvojenog budžeta.

Monetarni odbor NBS najavio je da će pažljivo pratiti dalja ekonomska kretanja i odrediti stepen restriktivnosti monetarne politike u skladu sa potrebom da ona deluje proaktivno i obezbedi ostvarenje projekcije ciljane bazne inflacije kako za ovu, tako i za narednu godinu.

Naredna sednica Monetarnog odbora NBS održaće se 12. juna.

Poslednji put je referentna kamatna stopa bila povećana 24. aprila za 0,75 procentnih poena, na 15,25 odsto.

Monetarni odbor je u februaru dva puta povećao referentnu kamatu - sa 10 odsto na 10,75, pa zatim na 11,5 odsto, a polovinom marta referentna kamatna stopa povećana je sa 11,5 na 14,5 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: