Visoka stopa nelegalnog softvera

Beograd -- Srbija i dalje ima najveću stopu nelegalnog korišćenja kompjuterskog softvera u regionu od čak 76 odsto, a procene su da je domaća ekonomija izgubila 72 miliona dolara.

Izvor: B92
Podeli

Ipak, softverske piraterije u Srbiji ima manje nego ranije, zaključak je studije međunarodne analitičke kuće Internešenel dejta korporejšn. Građani koriste programe koje ima i većina korisnika u svetu, ali nije spremna da plati više stotina dolara ili evra za legalnu kopiju programa.

Danas nijedan kompjuter ne može da se zamisli bez programa Ofis, bez obzira da li se koristi za kućnu ili poslovnu namenu. Međutim, plaćanje naknade za njegovo korišćenje, koja se kreće od 200 do 500 evra, u Srbiji mnogi izbegavaju.

"Samo proizvođač softvera, odnosno autor, ima monopolsko pravo da koristi softver. Ako ga koristi neko drugi, predviđeno je da vlasnik autorskih prava traži naknadu štete", kaže pravni predstavnik "Biznis softver alijanse" Dragomir Kojić.

Kazna koju će platiti neko za nelagalno korišćenje programa, prema našem zakonu tri puta je veća od cene licence. Dakle, ako program košta 200 dolara, iznos kazne biće 600 dolara.

Iskustva iz sveta pokazuju da je pirateriju najbolje suzbijati prodajom računara sa softverom, pokretanjem reklamnih i obrazovnih kampanja, uvođenjem restriktivnih zakona i poboljšanjem ekonomske situacije u zemlji.

"U suprotnom, jedna država u tranziciji, pogotovo kada se nalazi u okruženju drugih država, ne može da bude konkurentna, ne može da se bori za strane investicije, bez obzira da li je to piraterija muzike, filmova ili svega onoga za šta je zaštita intelektualne svojine vezana", kaže direktor "Majkrosoft Srbija" Dejan Cvetković.

Da je u Srbiji počeo da se rešava problem piraterije potvrđuje dvanaest okrivljujućiih presuda iz domena intelektualne svojine donetih 2007. godine. Ali, ni to nije mnogo poboljšalo stanje s piraterijom u našoj zemlji.

Najviše novca za korišćenje intelektualne svojine izdvajaju građani Sjedinjenih Američkih Država, dok najmanju cenu za svaki klik plaćaju stanovnici Moldavije i Azerbejdžana, gde je stopa piraterije dostigla 92 odsto.

strana 1 od 52 idi na stranu