Svedočio Glavašev pretpostavljeni

Bivši predsednik Izvršnog veća opštine Osijek i komandant opštinskog kriznog štaba Srećko Lovrinčević izjavio je da nije video ni čuo za zločine 1991. godine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.05.2008.

15:43

Default images

U nastavku suđenja Branimiru Glavašu i još šestorici ljudi koji se terete za ubijanja srpskih civila po Osijeku, Lovrinčević, koji je bio Glavašev pretpostavljeni, a lično potčinjen šefu regionalnog kriznog štaba Vladimiru Šeksu, rekao je da ne može prihvatiti ni verovati da su tamo dovođeni i mučeni pojedinci, i da je za to doznao kasnije.

On je pomenuo da je naredbom Izvršnog veća od juna 1991. osnovana zaštitna četa, čiji je osnovni zadatak bio obezbeđenje ustanova u Osijeku, kao i da je ranije postojala jedna četa koja je imala isti zadatak i čiji su pripadnici prešli u novu četu. Na čelu i stare i nove čete, koja je formirana jer se sve htelo svesti u zakon, bio je Nikola Jaman, koji se ne nalazi među optuženima.

Lovrinčević je izjavio i da se nakon marta 1991, kad je izabran za predsednika Izvršnog veća, situacija u Osijeku počela dramatično pogoršavati jer je JNA izvela tenkove na ulice i iz kasarni otvarala vatru na demonstrante.

Krizni štab, čiji je član bio i Glavaš, trebalo je da obezbedi funkcionisanje života u gradu i da bude logistika vojsci i policiji. Lovrinčevićev iskaz protivrečio je Glavaševom, koji je tvrdio da pre formalnog osnivanja zaštitne čete nije postojala nikakva druga slična jedinica.

Glavaš se tereti da je naređivao zatvaranje i mučenje petoro civila i ubistvo dvojice od njih, kao i da je naredio ubistvo najmanje deset srpskih civila na obali Drave, što je izvršilo šestoro optuženih. Sam Glavaš se zbog poslaničkog statusa brani sa slobode.

Svedok: Bio sam na listi za odstrel

Danas je svedočio i Danijel Bogdanović, bivši pripadnik Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP), koji je izjavio da su mu dvojica bliskih Glavaševih saradnika rekli da se nalazi na njegovoj listi za odstrel.

Svedok je izjavio da nije radio na poslovima koji bi se odnosili na likvidacije Srba po Osijeku, zbog čega se sada sudi Glavašu i njegovim saborcima, dodavši da nema informacija koje bi ikoga teretile, ali i da su se u izveštajima koja su prikupljana s terena pominjali nestanci i likvidacije bez navođenja izvršilaca i naredbodavaca.

Bogdanović je u to vreme bio šef odseka za terorizam u tamošnjem SZUP-u, naredne godine postao je šef odelenja analitike, a u penziju je otišao 1993.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: