NBS: Nastavak rasta inflacije

Narodna banka Srbije najavila je da će zbog velikih inflatornih pritisaka dodatno pooštriti mere monetarne politike i povećati referentnu kamatnu stopu.

Izvor: B92

Sreda, 28.05.2008.

16:21

Default images

Naime, inflacija je već dostigla gornju granicu. Ona može biti i veća od planirane jer na nju utiču i spoljni faktori, kao što su rast cena nafte i inflacija u Evropskoj uniji. S ozbirom na najavljene mere Narodne banke i projekciju inflacije, građani mogu očekivati nova poskupljenja, ali i još skuplje kredite do kraja godine.

Inflacija je već sada dva puta veća nego prošle godine. Jedan od osnovnih uzroka jeste rast cena hrane, koje su dostigle 83 odsto proseka cena u Evropskoj uniji.

"Ono što je karakteristično je da mi već mesecima imamo godišnji rast na nivou od 30 odsto, što je dva puta brže nego rast CPI, odnosno rasta potrošačkih cena (CPI, consumer price index)", objašnjava Branko Hinić, direktor sektora ekonomske analize Narodne banke Srbije.

"Takav brz rast ove grupe proizvoda imaju još Bugarska i Makedonija u neposrednom okruženju”, navodi on.

Narodna banka procenjuje da u narednom periodu možemo očekivati samo rast inflacije. Ekonomisti smatraju da su za ozbiljno zauzdavanje inflacije potrebna dva uslova. Jedan je restriktivna monetarna politika, a drugi je fiskalna politika, koja će biti zadatak nove vlade.

"Ono što treba uraditi da bi se smanjile te tenzije jeste smanjivanje javne potrošnje, reformisanje javnog sektora, a to podrazumeva bržu privatizaciju preduzeća kojima država daje subvencije, koje se prelivaju u zarade. Imamo RTB Bor, Zastavu, FAP, ima još takvih preduzeća", kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta.

"To su neki pravci koji se moraju raditi, a nalaze se na strani kreatora ekonomske politike, odnosno buduće vlade, koja tek treba da bude formirana, kako bi pomogla Narodnoj banci u zauzdavanju inflacione aždaje", kaže on.

Mere monetarne politike najviše su do sada pogađale građane kroz porast kamata na keš i potrošačke kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: